Skip to main content

ΥΠΟΙΚ: Η τροπολογία για τα φοροπρόστιμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις

Η προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης και στρεβλών εντυπώσεων για επιλεκτική διαγραφή προστίμων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες προκαλεί θυμηδία, τονίζει

Το σύνολο των φορολογουμένων και των επιχειρηματιών αφορά η τροπολογία που κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση για την εφαρμογή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης ότι είναι φωτογραφική και αφορά τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - η προσήλωσή της αυτή ήδη αποδίδει καρπούς. Την ίδια ώρα βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια της αντιπολίτευσης, και των συμφερόντων που την στηρίζουν, να υπονομεύσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέσα από τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Μόνο ως φαιδρότητα μπορούμε να αντιληφθούμε το να μας κουνάνε το δάχτυλο, με ψευδή επιχειρήματα, εκείνοι που κατασπατάλησαν χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και τα μετέφεραν σε φορολογικούς παραδείσους», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει:

«Η προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης και στρεβλών εντυπώσεων, για επιλεκτική διαγραφή προστίμων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες προκαλεί θυμηδία. Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά το σύνολο των φορολογουμένων και το σύνολο των επιχειρηματιών και αποσκοπεί, αποκλειστικά και μόνο, στην προσαρμογή της νομοθεσίας στις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, των διοικητικών δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όσοι θέλουν να ασκούν σωστή αντιπολίτευση οφείλουν τουλάχιστον να ενημερώνονται για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία υποστήριξε ότι «η τροπολογία για την εφαρμογή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, δεν αφορά πρόστιμο εταιρείας καπνικών».

«Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού» ξεκαθάρισε από την Βουλή.

Όπως είπε, η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί τμήμα ευρύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα των διοικητικών κυρώσεων και αποσκοπεί αποκλειστικά στη προσαρμογή της νομοθεσίας μας με γενικές αρχές Δικαίου, όπως αυτές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με το δίκαιο της ΕΕ και δεν θίγει με κανένα τρόπο την επιβολή προστίμων, που επιβάλλουν για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή του κώδικα φορολογικής αποτύπωσης, και οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τις τελωνειακές παραβάσεις.

«Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού. Ο απλός και ξεκάθαρος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο αφορά τελωνειακές παραβάσεις και ως εκ τούτου δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τα φορολογικά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους της προ της 1.1.2014 νομοθεσίας» τόνισε η κ. Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός Οικονομικών, καταλόγισε στους βουλευτές, οι οποίοι άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική» για συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να διαγραφεί βεβαιωμένο πρόστιμο, ότι «έφτασαν πια στα όρια του αστείου, καθώς ασκώντας την αγαπημένη τους ασχολία παραπληροφόρησης, δεν δίστασαν να μπερδέψουν επιμελώς τον Κώδικα φορολογικών διαδικασιών με τον Τελωνιακό Κώδικα. Κατολόγισε δε, προσπάθειά τους «να στήσουν μια ανύπαρκτη ιστορία, αφήνοντας αιχμές για διακριτική μεταχείριση επιχειρήσεων και διαγραφές προστίμων».