Skip to main content

Ηπιότερη, αλλά μακρύτερης διάρκειας η ύφεση, εκτιμά το ΙΟΒΕ

Στην τριμηνιαία έκθεσή του, ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι «η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 1,5% και 2,0%»

Ηπιότερη του αναμενομένου αλλά μακρύτερης διάρκειας εκτιμά ότι θα είναι η ύφεση στην οικονομία, το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι κατά το β' εξάμηνο του 2015 το ΑΕΠ θα σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 1,5%, έναντι αύξησης 1,1% στο α' εξάμηνο, οδηγώντας σε ετήσια υποχώρηση της τάξης του 1,5%-2%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην «Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία», «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% στο β' τρίμηνο, ελαφρώς περισσότερο από ότι αναμενόταν, που διαμόρφωσε την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο του περασμένου εξαμήνου στο 1,1%, θα μετριάσει την υποχώρησή του στο σύνολο του 2015».

Ως εκ τούτου, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι «η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 1,5% και 2,0%».

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός Διευθυντής του ιδρύματος κ. Ν. Βέττας, επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και το α' εξάμηνο του 2016 όπως επίσης και ότι αναμένεται να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ κατά το β' εξάμηνο του έτους, οι οποίοι ωστόσο θεωρείται αμφίβολο ότι θα προσφέρουν θετικό πρόσημο στην οικονομία για το σύνολο του έτους.

Όπως ανέφερε, η ελληνική οικονομία έχει στρεβλώσεις και για αυτό τον λόγο αντιδρά με καθυστέρηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν τσιμπήσουν προς τα πάνω οι επενδύσεις, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, η ύφεση να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα».

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνεται ότι αποτελεί "λάθος ανάγνωση των δεδομένων ότι η μελλοντική θετική πορεία είναι δήθεν διασφαλισμένη ή ανεξάρτητη των τρεχουσών επιμέρους επιλογών. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο και οι επόμενοι λίγοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Με την πρόσφατη συμφωνία δόθηκε ένα τελευταίο περιθώριο προσαρμογής στην ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά, υπάρχει χρήσιμος χρόνος μας διετίας, όμως για να έχει προλάβει να εκφραστεί μέσα σε αυτό το διάστημα το θετικό αποτέλεσμα από τις απαραίτητες νέες επενδύσεις, θα πρέπει να έχουν γίνει οι κύριες σταθεροποιητικές κινήσεις ήδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή έστω πολύ λίγους μήνες».

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι σχετικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον σχετιζόμενο χειρισμό των μη  εξυπηρετούμενων  δανείων, το ασφαλιστικό σύστημα, όπως και την απλούστευση και σταθεροποίηση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις φορολογικού και διοικητικού πλαισίου.

«Όσο μεγαλύτερη θα είναι η συναίνεση γύρω από πολιτικές με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο, και η έμπρακτη στήριξή τους στην πορεία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σχετική τους αποτελεσματικότητα.  Άλλωστε, αν κάτι πρέπει να έχει γίνει σαφές από την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, είναι ότι το βάθος της είναι τέτοιο που για να αναστραφεί δεν αρκούν επιμέρους κινήσεις τακτικής και πολιτικές. Απαιτείται, αντίθετα, μια δυναμική συνεννόησης για την άρση των βασικών στρεβλώσεων που στο οικονομικό και  πολιτικό  πεδίο υπονομεύουν τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Η αίσθηση ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν και να έχουν θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο παρελκυστικές πρακτικές, ακόμη και προερχόμενες από τους ίδιους που εφαρμόζουν την κεντρική οικονομική πολιτική, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», προειδοποιεί το ΙΟΒΕ και συνεχίζει:

«Κάθε αμφισημία και καθυστέρηση, είχε ένα πολύ πραγματικό κόστος για το σύνολο της οικονομίας και των νοικοκυριών. Το ίδιο θα ισχύει αν υπάρξει στροφή προς πολιτικές υπερβολικής, ασυνεπούς και ασαφούς  φορολόγησης  ή  άλλες  παρόμοιες  που  θα εξακολουθούν  να  αποθαρρύνουν τις  επενδύσεις και  την  εργασία,  επιδοτώντας  επί  της ουσίας  μη  αποτελεσματικές  και  αδιαφανείς  κρατικές  δομές.  Η  αίσθηση  του  επείγοντος πρέπει να είναι σαφής, καθώς όχι μόνο εξαντλούνται οι αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά δεν υπάρχει και καμία εξασφάλιση ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα είναι μεσοπρόθεσμα θετικό».

«Συνολικά, και δεδομένου του πρόσφατου ιστορικού της, η συνεχιζόμενη κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να ξεπεραστεί με οριακές προσαρμογές και κινήσεις τακτικής. Για να επιτευχθεί η προσέλκυση των απαραίτητων επενδύσεων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, χρειάζονται τομές με το παρελθόν.

Αυτές απαιτούν συναινέσεις αλλά και τόλμη ώστε να μεγιστοποιηθεί το κοινό όφελος. Με άλλα  λόγια, απαιτείται  μια  πορεία  πραγματικής  σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά της, προς το μέσο όρο των άλλων οικονομιών στην Ευρωζώνη», καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, ΕΔΩ.

Όλη η έκθεση «Η Ελληνική Οικονομία, 3/2015», ΕΔΩ.