Skip to main content

Υπουργείο Εργασίας: Διαψεύδει τα περί σύνταξης Μπαλαούρα

Tο σημερινό δημοσίευμα περί φωτογραφικής τροπολογίας, αποτελεί την επιτομή της παραπληροφόρησης, υποστηρίζει το υπουργείο.

Σε διάψευση δημοσιέυματος το οποίο ανέφερε ότι ψηφίστηκε τροπολογία που εξαιρούσε τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος, εκ των οποίων και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, από την περικοπή ή πλήρη αναστολή της σύνταξης εφόσον εργάζονται, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" περί φωτογραφικής τροπολογίας, αποτελεί την επιτομή της παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας «προς αποκατάσταση της αλήθειας», στις 19 Μαρτίου 2018, εκδόθηκε εγκύκλιος από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, «για την απασχόληση συνταξιούχων, λόγω γήρατος», σε εφαρμογή του Ν. 4387/16.

«Η εξαίρεση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από σειρά κοινωνικοασφαλιστικών διατάξεων, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, έχει νομοθετηθεί το 2010 (άρθρο 64 του Ν. 3863/10, επί υπουργίας Α. Λοβέρδου) και, ακολούθως, το 2011 (άρθρο 44 του Ν. 4021/11, επί υπουργίας Γ. Κουτρουμάνη), με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Και ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν θα ήταν δυνατόν η εγκύκλιος της 19ης Μαρτίου 2018 να αφορά τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος, από τη στιγμή που ο Ν. 4387/16 καταλαμβάνει μόνο συνταξιούχους των Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδας οι οποίοι ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση, εξαιρούνται από την περικοπή ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης.

«Ουσιαστικά, το σύνολο των συνταξιούχων που βρίσκει κάποια στιγμή εργασία υφίσταται περικοπές ή αναστολή της σύνταξής του (στο διάστημα της απασχόλησής τους) πλην των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδας», ανέφερε το δημοσίευμα τονίζοντας ότι «πρόκειται για φωτογραφική διάταξη καθώς άμεσα ευνοούμενος από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς είναι ο οικονομολόγος, συνταξιούχος από την ΤτΕ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας».