Skip to main content

Ιράκ: Να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας στη Μέση Ανατολή

Οι ιρακινές αρχές καταδίκασαν την επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες

Οι ιρακινές αρχές καταδίκασαν σήμερα την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, ζητώντας να "σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας" στη Μέση Ανατολή.

"Η ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει την τρέχουσα κλιμάκωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των ιρακινών αρχών Μπάσιμ Αλαουάντι. Καλώντας να "σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας", το Ιράκ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει στην "επεξεργασία θεμελιωδών κανόνων εμπλοκής για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις στην περιοχή και να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επίθεση κατά του "Πύργου 22", βάσης επιμελητειακής υποστήριξης που βρίσκεται στην ιορδανική έρημο, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, προκάλεσε τον θάνατο τριών στρατιωτικών και τον τραυματισμό 34, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ φόρο αίματος από τα μέσα Οκτωβρίου που ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν εξαπέλυσαν πλήγματα με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) κατά των στρατιωτών της Ουάσινγκτον και αυτών του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία.

"Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας "ριζοσπαστικές οργανώσεις μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν και επιχειρούν στην Συρία και το Ιράκ".

Η Τεχεράνη διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή της στην επίθεση και καμία από τις ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία ή την Υεμένη δεν έχει προς το παρόν αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα αυτό με drone.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, πάνω από 150 πλήγματα με drones ή ρουκέτες είχαν στόχο στρατιώτες των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία, ως άμεση συνέπεια του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ, σύμμαχο της Ουάσινγκτον, και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει η οργάνωση "Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ" αποτελούμενη από φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις και η οποία δηλώνει ότι δρα σε υποστήριξη των Παλαιστινίων και ζητεί την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ.

Χθες, Κυριακή, η "Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ" ανέλαβε την ευθύνη για "επιθέσεις που έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής με drones" κατά τριών βάσεων στο συριακό έδαφος, μεταξύ των οποίων αυτές της Αλ Τανφ και Ρουκμπάν, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Ωστόσο δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί αν ένα από αυτά τα πλήγματα προκάλεσε τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ