Skip to main content

Ηράκλειο: Με θέα την πόλη της καρδιάς του, η τοιχογραφία του Νίκου Καζαντζάκη

Αγναντεύοντας την πόλη στην οποία μεγάλωσε και του έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα, ο Νίκος Καζαντζάκης μέσω της τοιχογραφίας, γίνεται και ο ίδιος μια μοναδική θέα για τους ντόπιους και τους επισκέπτες

Μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει τον μεγάλο Έλληνα στοχαστή ο οποίος συνδέθηκε, αγάπησε και ποτέ δεν έπαψε να σκέφτεται την πόλη που τον γέννησε, βρίσκεται πλέον σε ένα από τα κεντρικότερο σημεία του Ηρακλείου. Τη μορφή του Νίκου Καζαντζάκη δημιούργησε σε μια από τις πλευρές κεντρικού ξενοδοχείου, που βρίσκεται μια «ανάσα» από την Πλατεία Ελευθερίας, ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Ραπτάκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τέχνη καθ' οδόν», όπου κάθε χρόνο μεταξύ άλλων, με τοιχογραφίες κοσμούνται διάφορα σημεία της πόλης, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. 

«Η τοιχογραφία του μεγάλου διανοητή και συγγραφέα σε κεντρικό σημείο, συμβολίζει τη σημαντική ιστορία της πόλης στα γράμματα και τις τέχνες. Ιστορία την οποία πρέπει να σεβόμαστε, να τιμούμε και να υπενθυμίζουμε στους νεότερους» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, και επισήμανε ότι το Ηράκλειο έχει τη μεγάλη τύχη να είναι η γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος μάλιστα το ύμνησε και το περιέγραψε πολλές φορές στα έργα του. 

«Οφείλουμε, συνεπώς, να αναδείξουμε τη μορφή του σε κεντρικό σημείο της πόλης. Επιλέξαμε το σημείο εισόδου της παλαιάς πόλης, του Μεγάλου Κάστρου, όπως έλεγε ο ίδιος, από την ανατολική πλευρά. Θέλαμε να καλωσορίζει τον επισκέπτη αυτή η εμβληματική μορφή. Άλλωστε, είναι απέναντι από το σημαντικότατο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες καθημερινά». 

Αγναντεύοντας την πόλη στην οποία μεγάλωσε και του έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα, ο Νίκος Καζαντζάκης μέσω της τοιχογραφίας, γίνεται και ο ίδιος μια μοναδική θέα για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.  

«Σε μια πόλη όπου κυριαρχεί το μπετόν, όπως άλλωστε σε όλες τις πόλεις, η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να εικονογραφήσει κτίρια με θέματα από τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, είναι πραγματικά αξιέπαινη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κατερίνα Ζωγραφιστού, η οποία πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία για την τοιχογραφία στο κέντρο του Ηρακλείου ήταν μια όμορφη έκπληξη και για τους προσκεκλημένους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που ήρθαν στο Ηράκλειο από όλες τις ηπείρους για την Παγκόσμια επετειακή συνάντηση 3-5 Αυγούστου 2023. «Όταν αντίκρισαν το υπέροχα δουλεμένο graffiti με την πιο χαρακτηριστική φωτογραφία του μεγάλου μας συγγραφέα, η στιγμή ήταν μοναδική. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα, ο θαυμασμός των τριών μαθητών (Βέλγιο και Ελλάδα) που τα έργα τους βραβεύτηκαν στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό και η απονομή των βραβείων έγινε σε εκδήλωση στο ίδιο ξενοδοχείο. Ένα μεγάλο μπράβο στον καλλιτέχνη, στο ξενοδοχείο που δέχτηκε την εικονογράφηση και στο Δήμο Ηρακλείου».

«Είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπεις ομάδες ανθρώπων να στέκουν κάτω από την τοιχογραφία να συζητούν. Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο και είμαστε σίγουροι, πως δεν κάνει μόνον εξαιρετική εντύπωση, αλλά δίνει και αφορμή για προβληματισμούς και συζητήσεις» συμπλήρωσε από την πλευρά της η κ. Πλεύρη. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ