Skip to main content

Μακελειό στο Ιράν: Αναφορές για τουλάχιστον 73 νεκρούς από τις εκρήξεις στον τάφο του Σουλεϊμανί

170 τραυματίες μέχρι στιγμής - Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκρήξεις προήλθαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στο νεκροταφείο

Tουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και περισσότεροι 170 τραυματίστηκαν, στις δύο εκρήξεις κοντά στον τάφο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε αυτό που αξιωματούχοι αποκαλούν «τρομοκρατική επίθεση».

Τα πλάνα υποδεικνύουν ότι η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε περίπου 15 λεπτά μετά την πρώτη. Μια καθυστερημένη δεύτερη έκρηξη χρησιμοποιείται συχνά από τρομοκράτες για να στοχεύσουν το προσωπικό έκτακτης ανάγκης που ανταποκρίνεται στη σκηνή του πρώτου χτυπήματος και να προκαλέσει περισσότερα θύματα.

Οι άνθρωποι ακούγονται να ουρλιάζουν σε πλάνα της κρατικής τηλεόρασης.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Κερμάν, Ραχμάν Τζαλάλι, αποκάλεσε την επίθεση «τρομοκρατική», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Nεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκρήξεις προήλθαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στο νεκροταφείο, που πυροδοτήθηκαν με τηλεκοντρόλ.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν αρχικά ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εκρήξεις και στο χάος που ακολούθησε, αλλά ήδη από τα πρώτα λεπτά των εκρήξεων θεωρούνταν ότι απολογισμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με το alarabiya οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο κορυφαίος ιρανός στρατιωτικός διοικητής.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Irib μετέδωσε αρχικά ότι άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η υπηρεσία ειδήσεων Al Mayadeen δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για πιθανότητα να προκλήθηκαν εκρήξεις από φιάλες αερίου, αλλά οι επίσημες πηγές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων έχει φτάσει στο σημείο του συμβάντος.  Η κρατική τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή.

«Οι ομάδες μας ταχείας απόκρισης απομακρύνουν τους τραυματίες... Όμως υπάρχουν πλήθη που μπλοκάρουν δρόμους», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ρεζά Φαλάχ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Κερμάν.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή με αφορμή την 4η επέτειο θανάτου του Σουλεϊμανί.

Ο Σολεϊμανί, ο οποίος για περισσότερες από δύο δεκαετίες ηγήθηκε της Δύναμης Κουντς, του ξένου τμήματος επιχειρήσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.