Skip to main content

Εισαγγελέας αναζητεί ευθύνες για την απλήρωτη ζάχαρη της ΕΒΖ

Εξετάζονται ως ύποπτοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι για την πίστωση άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας ζάχαρης.

Ποινικές ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναζητεί ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης για την πίστωση άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας ζάχαρης.

Παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διακριβωθεί αν τελέστηκε "απιστία" από διορισμένους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους της ΕΒΖ και "ηθική αυτουργία στην απιστία" από τους ομολόγους τους στις τρεις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Η Οικονομική Αστυνομία καλεί να καταθέσουν ανωμοτί συνολικά 13 πρόσωπα που κατείχαν τις παραπάνω διοικητικές θέσεις, από το 2007 έως τον Απρίλιο 2015, βασικά επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στο πλαίσιο της έρευνας θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων, ακόμη και στη Σερβία όπου διατηρεί εργοστάσιο η ΕΒΖ, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Για το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, υπέβαλε μήνυση προς τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, από εσωτερικό έλεγχο προέκυψαν μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες, που έχουν προκαλέσει ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ ΕΒΖ που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση. Επίσης, προέκυψε ότι η βιομηχανία φέρεται να έδινε στους τρεις πελάτες ζάχαρη απ' όλα τα εργοστάσια, χωρίς να λαμβάνει εγγυητικές επιστολές και εμπράγματες εγγυήσεις, ενώ φέρεται να έπαιρνε ακάλυπτες επιταγές και συνέχιζε τη συνεργασία για χρόνια.

Πάντα κατά τη μηνυτήρια αναφορά, το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα, οι διοικήσεις της ΕΒΖ σταδιακά έδιναν εμπορεύματα στις τρεις εταιρείες, υπερβαίνοντας το πιστωτικό όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να εξασφαλίζουν τις πληρωμές του προϊόντος. Σε μόλις δύο περιπτώσεις πελατών (ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ) η ζημία για την ΕΒΖ φθάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ η τρίτη εταιρία χρωστάει 1-2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί το ποσό.