Skip to main content

Ισπανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Με 178 ψήφους υπέρ και 172 κατά

178 ψήφους υπέρ και 172 κατά ο νόμος για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών ψηφίστηκε στη Βουλή.

Λίγες ώρες πριν ο νόμος για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών φθάσει στη Βουλή για ψήφιση, ο πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης Περ Αραγονές, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Αυτόνομη Κοινότητα για τις 12 Μαΐου. Η απόφαση αυτή πυροδοτήθηκε από την αδυναμία έγκρισης του Προϋπολογισμού της Αυτονομίας αλλά και τις εντάσεις στον συνασπισμό δεξιών (Junts) και αριστερών αυτονομιστικών κομμάτων (ERC). Μια απροσδόκητη στροφή που αλλάζει και το σκηνικό στην κεντρική πολιτική καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ, δίνει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στον σχεδιασμό των Προϋπολογισμών του 2025 και όχι του 2024 καθώς είναι δεδομένη η αδυναμία της κυβέρνησης να εγκρίνει προϋπολογισμούς όταν οι εταίροι του βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία.

Οι εκλογές, είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2025, όμως οι συνεχείς εντάσεις μεταξύ δεξιών και αριστερών εθνικιστών δεν άφησε πλέον κανένα περιθώριο στον Αραγονές από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, το ERC αναγκάστηκε να αναζητήσει νέες συμμαχίες με τους Καταλανούς Σοσιαλιστές (PSC) αλλά και τους Comuns για να προσπαθήσει να προωθήσει την πολιτική ατζέντα του.

Η επιλογή της 12ης Μαΐου ως ημερομηνίας εκλογών δεν είναι τυχαία. Έχοντας επίγνωση της ενισχυμένης θέσης τους μετά τις διαπραγματεύσεις του νόμου περί αμνηστίας και των δυσμενών συνθηκών για τους αντιπάλους τους, οι αριστεροί εθνικιστές ERC, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φιγούρα του Κάρλας Πουιτζντεμόντ που αναδεικνύεται ως πιθανός υποψήφιος, είναι μια επιλογή που το κόμμα του θεωρεί δεδομένη αλλά προβληματίζει τον ίδιο. Χάρη στην αμνηστία, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθεί, σηματοδοτώντας μια καμπή στην καταλανική πολιτική σκηνή. Εν τω μεταξύ, το ERC επανεκτιμά τη στρατηγική του σε εθνικό επίπεδο, προαναγγέλλοντας σημαντικές αλλαγές στη σχέση του με την κεντρική κυβέρνηση και την πολιτική δυναμική στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές στην Καταλονία το 2021, το Σοσιαλιστικό κόμμα PSC είχε κερδίσει τις εκλογές με απλή πλειοψηφία, όμως σχημάτισαν (τοπική) κυβέρνηση τα εθνικιστικά κόμματα ERC και Junts μετά από συμμαχία τους.

Πηγή: ΕΡΤ