Skip to main content

ΙΣΘ: Ζητά ξεκάθαρο και επί ίσοις όροις εργασιακό καθεστώς για ιδιώτες και γιατρούς του ΕΣΥ

Τι προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τα απογευματινά χειρουργεία και την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

Προβληματισμός επικρατεί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σημεία αιχμής αποτελούν δύο αλλαγές που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων και στη δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχοληθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Για τα δύο αυτά μέτρα εκφράζεται η ανησυχία ότι όχι μόνο δεν θα λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά θα διαμορφώσουν και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ιατρική κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο ΙΣΘ απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις, που ουσιαστικά απηχούν και τις θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,  ζητώντας να ενσωματωθούν στις επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.  

Προβληματικά τα απογευματινά χειρουργεία

Στην επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΙΣΘ χαρακτηρίζει άκρως προβληματική τη λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες με τον τρόπο που αυτό προωθείται. Σημειώνει ότι απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα ώστε το εγχείρημα να έχει επιτυχή έκβαση προς το συμφέρον των ασθενών, με απαραίτητες τις προσλήψεις νέου προσωπικού στα νοσοκομεία έπειτα από εξορθολογισμό των αμοιβών σε επίπεδα χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδας. Τονίζεται, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών -ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- σε αυτή τη μεγάλη θεσμική αλλαγή λειτουργίας των νοσοκομείων.

Το σκεπτικό είναι ότι, εάν έχουν τη δυνατότητα οι ιδιώτες να χειρουργούν, το νοσοκομείο θα έχει οικονομικό όφελος. Παράλληλα, δεδομένου ότι το κόστος νοσηλείας στο δημόσιο είναι χαμηλότερο από αυτό των κλινικών, θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Με διάταξη που ετοιμάζεται στο υπουργείο Υγείας οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται στις ελεύθερες ώρες τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο, σε ιδιωτικές κλινικές και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται στην ουσία για μία τροποποίηση του νόμου της τέως αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα, ο οποίος περιόριζε το ιδιωτικό έργο σε δύο φορές την εβδομάδα. Ένας νόμος που προωθήθηκε με το σκεπτικό να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ και να μην φύγουν κι άλλοι γιατροί, στους οποίους το κράτος δεν μπορούσε να δώσει επιπλέον χρήματα.

Ο ΙΣΘ εκτιμά ότι για να επιτύχει ο νέος νόμος θα πρέπει να προβλέπεται ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς εκείνων που θέλουν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Και προτείνει στον υπουργό ότι για όσους επιλέξουν να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο θα πρέπει οι θέσεις τους να μετατραπούν από πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής σε θέσεις part time, οι οποίες θα έχουν καθορισμένα χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό για κάθε μια θέση γιατρού του ΕΣΥ να προκύψουν δύο θέσεις part time, ώστε να δίνεται η δυνατότητα με ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς και «επί ίσοις όροις» σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να απασχοληθούν στο ΕΣΥ.

Η ρύθμιση αυτή, υποστηρίζει ο ΙΣΘ, θα έχει πολλαπλά οφέλη, με βασικό ότι θα δώσει κίνητρα σε νέους γιατρούς να απασχοληθούν στο ΕΣΥ, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της μετανάστευσής τους στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα δώσει λύση στη λειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων που έχουν ελλείψεις σε ειδικότητες, τη στιγμή που στις περιοχές αυτές δραστηριοποιούνται ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι δεν θέλουν να κλείσουν τα ιατρεία τους. Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμάται ότι αφενός θα αποδυναμωθούν τα νοσοκομεία, αφετέρου θα δημιουργηθεί ανισορροπία και εντός και εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας.