Skip to main content

Ιταλία: Νεκροί και αντιπαραθέσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας

Από το ισχυρότατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε κυρίως την κεντρική Ιταλία, έχασαν την ζωή τους επτά άνθρωποι και δυο αγνοούνται - Πολιτικές διαμάχες για ευθύνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η πιο δυνατή βροχόπτωση των τελευταίων πενήντα χρόνων. Στην Τοσκάνη πλημμύρισαν τρία νοσοκομεία, τα οποία αναγκάσθηκαν να διακόψουν τις εισαγωγές ασθενών και την λειτουργία των τμημάτων με επείγοντα περιστατικά.

Στην ευρύτερη περιοχή της Φλωρεντίας, αμέτρητοι νέοι, εθελοντές, βοηθούν τους άνδρες και τις γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής να καθαρίσουν τους δρόμους και τα σπίτια, κυρίως  ισόγεια, που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές. Η πόλη Πράτο με εκατοντάδες, γνωστές επιχειρήσεις του υφαντουργικού τομέα, έχει γονατίσει και ο δήμαρχος ζήτησε από τους πολίτες να μην βγαίνουν  από τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, αμφισβητούνται τα μέτρα πρόληψης που υιοθέτησε η περιφέρεια της Τοσκάνης αλλά και της Λομβαρδίας. Και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρξε κόκκινος συναγερμός, θεωρώντας πιθανότατα ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ήταν σαφώς πιο περιορισμένης έκτασης.

«Αν μας είχαν ειδοποιήσει, θα είχαμε εκκενώσει εγκαίρως, τα σπίτια που ξέρουμε ότι μπορούν να κινδυνεύσουν», λένε πολλοί δήμαρχοι της κεντρικής Ιταλίας. Πολιτική σύγκρουση όμως ξέσπασε και σε υψηλότερο επίπεδο. Η Γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, δήλωσε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μελόνι «υπάρχουν ακόμη υπουργοί που συνεχίζουν να διαψεύδουν ότι το κλίμα βρίσκεται σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μπλοκάρουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». «Πρόκειται για υστερόβουλες επιθέσεις και για συμπεριφορά που στερείται λογικής σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας», απάντησε η Μελόνι.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το βράδυ θα ξαναρχίσει να βρέχει στην κεντρική Ιταλία ενώ η κακοκαιρία θα επεκταθεί και στην περιοχή της Νάπολης. Η ταχύτητα του ανέμου αναμένεται να  ξεπεράσει τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Η ανησυχία για την Κάτω Ιταλία είναι τεράστια εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού αυθαιρέτων με πυκνότατη δόμηση.

Πηγή: Deutsche Welle