Skip to main content

Καβάλα: Σήκωσε ρωμαϊκά νομίσματα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (φωτο)

Ο 53χρονος μετέφερε τα αρχαία που βρήκε στο σπίτι του σε χωριό των Σερρών - Πάνω από 10 συλλήψεις αρχαιοκάπηλων στους Φιλίππους τα τελευταία χρόνια

Στη σύλληψη ενός 53χρονου από τις Σέρρες προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκανε τη δική του ανασκαφή στη Ζώνη Β΄ του  αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην Καβάλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, από τους πιο σημαντικούς που μάλιστα έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO, προσελκύει πολλούς αρχαιοκάπηλους από όλη τη Μακεδονία και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από 10 συλλήψεις.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2024 στο σπίτι του 53χρονου στις Σέρρες. Όπως διπιαστώθηκε, ο 53χρονος ήταν εξοπλισμένος με ανιχνευτή μετάλλων, ενός ζεύγους ακουστικών μικρού μεγέθους, σκαλιστήρι και αυτοσχέδιο σκαπτικό εργαλείο και έσκαβε με τα παραπάνω εργαλεία στον αρχαιολογικό χώρο της Καβάλας.

Έπειτα από έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο μολύβδινα αντικείμενα και δύο αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα, τα οποία επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου που αφορούν σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
 

Image

Επιπλέον, κατασχέθηκαν από την οικία του, δύο φορητοί πομποδέκτες.

Ο άντρας παραβίασε τη νομοθεσία που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων, την παράνομη ανασκαφή εντός κηρυγμένου  αρχαιολογικού χώρου, την παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Καβάλας.