Skip to main content

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για υπερχείλιση του Πηνειού - Έσπασαν φράγματα, εκκενώθηκαν χωριά (vids)

Το ύψος της στάθμης του Πηνειού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9 μέτρα, δήλωσε ο δήμαρχος Λάρισας

Μεγάλη είναι η αγωνία για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού Πηνείου ακόμα και μέσα στην πόλη της Λάρισας μετά την κακοκαιρία Daniel με τον δήμαρχο της πόλης να δηλώνει ότι το ύψος της στάθμης του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9 μέτρα ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Διαβάστε - Εθνική τραγωδία: Έξι οι νεκροί από τις πλημμύρες, πολλοί αγνοούμενοι, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, χωριά εξαφανίστηκαν

«Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Image
Image

Για τον λόγο αυτό πάρθηκε η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, όπως φαίνεται και στο βίντεο του tirnavospress.

Στη Λάρισα μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα είχαμε περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, κυρίως λόγω του η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ είπε πως η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι πολύ δύσκολη και σημείωσε πως το βάρος θα δοθεί σήμερα στη Καρδίτσα με επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με κάθε μέσο, από αέρος (ελικόπτερα) και με κλιμάκια του Στρατού με βαριά μηχανήματα.

Τόνισε πως 8 χωριά στη Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια. «Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε ο κ. Αγοραστός. «Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε.

Για τη κατάσταση που βρίσκεται ο Πηνειός, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι έχει καλύψει όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις αλλά από χθες το βράδυ βρίσκεται σε σταθεροποίηση. Τέλος, τόνισε πως είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.

Image
Image

Πρόβλημα υπερχείλισης στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα

Λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Φαρκαδόνας, με την Πολιτική Προστασία να τους καλεί αν βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν προς Γριζάνο και αν βρίσκονται στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος να απομακρυνθούν προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.
 

Στο πόδι είναι εδώ και λίγες ώρες οι κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα βλέποντας το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων να μην μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας της υψηλής στάθμης του Πηνειού κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσει να ανεβαίνει η στάθμη των νερών στους δρόμους της συνοικίας απειλώντας σπίτια και επιχειρήσεις.
 

thomas1a
thomas2a

Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις οικίες τους και καταφεύγουν σε συγγενικά πρόσωπα. Ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται και σε άλλες συνοικίες της Λάρισας, αλλά και στις Εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας έχει εκκενωθεί η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα, που δεν περιλαμβάνει κατοικίες αλλά ορισμένες βιοτεχνίες και ποιμνιοστάσια,

Για δύσκολο 24ωρο κάνει λόγο ο δήμος Λάρισας

Σε έκτακτη ανακοίνωση του λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο δήμος Λαρισαίων προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, πέραν των αντιπλημμυρικών ζωνών, διαφαίνεται συγκρατημένα στον ορίζοντα αισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται αυτή την ώρα και νέες παρεμβάσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

Συνεχίστηκαν τη νύχτα οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμών

Οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής και του Στρατού, προκειμένου να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους εκατοντάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας. Παράλληλα, οι δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας, διένειμαν 3.000 μερίδες φαγητού και νερού σε συνολικά 24 αποκλεισμένους οικισμούς, που έμειναν χωρίς προμήθειες.

Τη νύχτα, στελέχη της Ζ' ΜΑΚ απεγκλώβισαν ηλικιωμένους στον Παλαμά Καρδίτσας.