Skip to main content

Καλαφάτης από Λονδίνο: Οι πολιτικοί άξονες της Ελλάδας για μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

«Δώσαμε έμφαση στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας για να μπει φραγμός στους διακινητές που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης

«Η πολιτική μας στο μεταναστευτικό είναι αυστηρή, αλλά δίκαιη», τόνισε ο γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης κατά τη συνάντηση της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.) με την αντίστοιχη Βρετανική Αντιπροσωπεία, στο Λονδίνο.

Ο κ. Καλαφάτης ανέλυσε τα τρία σημεία στα οποία δίνει έμφαση η κυβέρνηση καθώς και τους έξι άξονες στους οποίους κινείται.

Παράλληλα, ανέλυσε και τους τρεις άξονες της εθνικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικά:

«Τρία τα κομβικά στοιχεία και έξι οι άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική για το μεταναστευτικό:

1. Δώσαμε έμφαση στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας για να μπει φραγμός στους διακινητές που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και επισπεύσαμε  τις διαδικασίες ασύλου ώστε να ξέρουμε το ταχύτερο δυνατό ποιοι είναι πραγματικά πρόσφυγες και δικαιούνται προστασίας.  

2. Διεκδικούμε  από την Ευρωπαϊκή Ένωση έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τα σύνορά μας άλλωστε αποτελούν σύνορα της ΕΕ και οι χώρες που βρίσκονται πιο πέρα δεν είναι άμοιρες υποχρεώσεων.

3. Επιδιώκουμε -και το τελευταίο διάστημα επιτυγχάνουμε- στενότερη συνεργασία  με την Τουρκία για την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών. Άλλωστε η προσέγγιση των δύο χωρών και η ανάπτυξη συνεργασιών σε επιμέρους τομείς επιφυλάσσει αμοιβαία οφέλη για τους δύο λαούς».

«Στους βασικούς άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας, -όπως τόνισε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -  περιλαμβάνονται:

1. Η περαιτέρω ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης αδειών διαμονής.
2. Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των δομών φιλοξενίας, καθώς και μετατροπή ορισμένων σε ειδικού σκοπού για ευάλωτες ομάδες.
3. Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης προσφύγων μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, καθώς και με τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
4. Η προστασία των ευάλωτων μεταναστευτικών πληθυσμών, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, κάτι που συνιστά ήδη προτεραιότητα.
5. Η προώθηση συμφωνιών με τρίτες χώρες για την προώθηση των οδών νόμιμης, λελογισμένης μετανάστευσης.
6. Η δυναμική συμμετοχή της χώρας μας στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου».

Για την κλιματική αλλαγή

Τρεις βασικοί άξονες της εθνικής πολιτικής:

«1. Η Ελλάδα το 2022 υιοθέτησε τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο με σκοπό να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και της κλιματικής ανθεκτικότητας της και τη διασφάλιση της σταδιακής μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

2. Η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα τέλη του 2023, ένα επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση.

3. Ένα Εθνικό Παρατηρητήριο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή πρόκειται να ιδρυθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως το κύριο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για τον συντονισμό, την παρακολούθηση, την υιοθέτηση και την αξιολόγηση των δράσεων πολιτικής για την προσαρμογή του κλίματος.