Skip to main content

Καλαφάτης: Δέσμευση των εθνικών κοινοβουλίων σε περιβαλλοντικές δράσεις

Στην Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο πλαίσιο της 28ης Συνόδου της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι ο Σταύρος Καλαφάτης

«Η 28η Σύνοδος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) υπογραμμίζει και τη δέσμευση των εθνικών κοινοβουλίων σε περιβαλλοντικές δράσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ευθυγράμμιση των εθνικών νομοθετικών πρωτοβουλιών με τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα, αλλά και ενίσχυση του ρόλου τους στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U), Σταύρος Καλαφάτης, σε παρέμβασή του στην κοινοβουλευτική συνάντηση που διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U), στο πλαίσιο της 28ης Συνόδου της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), στο Ντουμπάι των Η.Α.Ε.

«Η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις και ταυτόχρονα συντάσσεται με την προσπάθεια ενίσχυσης των δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για μια ανθεκτική στο κλίμα και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 οC.  Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και η ανάπτυξη δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αυτή τη δεκαετία, μπορούν να μειώσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της στον άνθρωπο και στα οικοσυστήματα. Οι επιδόσεις της Ελλάδας -όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του- είναι από τις καλύτερες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση».  

Μιλώντας στην ειδική συνεδρία που αφορούσε το πλαίσιο των παγκόσμιων στόχων για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στην έκθεση "Adaptation Gap 2023" που δείχνει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της ανάγκης και της δράσης, όσον αφορά στην προστασία των ανθρώπων από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες υπενθυμίζοντας την επισήμανση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «η δράση για την προστασία των ανθρώπων και της φύσης είναι πιο πιεστική από ποτέ».

Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών λαμβάνουν μέρος τα Κοινοβούλια με στόχο τη διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη δράση για το κλίμα. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας χωρίς αποκλεισμούς για κοινοβουλευτικό διάλογο, ανυψώνοντας τις κοινοβουλευτικές φωνές και υποστηρίζοντας επείγουσες προσπάθειες για το κλίμα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μετατρέποντας τις δεσμεύσεις της COP σε πράξη.