Skip to main content

Καλαφάτης: Κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση υπάρχει δίλημμα και θολούρα για το θέμα του ΟΛΘ, είπε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο Στ.Καλαφάτης.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έκρουσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

«Σε λίγες μέρες εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Εμπορική Ναυτιλία. Σε συγκεκριμένο έργο αναφέρεται ρητά η εξαίρεση έκτασης 86.000 τμ που αφορά το δήμο Δραπτετσώνας, από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ρώτησα τον υπεύθυνο υπουργό, κ. Δρίτσα, γιατί δεν εφαρμόζει το ίδιο για τον Α Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αφού υπάρχει πολιτική βούληση. Στο θέμα αυτό είναι εκτεθειμένη κυρίως η κυβέρνηση. Ο δήμαρχος έχει τη δική του ευθύνη, αλλά και στα λεγόμενα της κυβέρνησης πιστεύω ότι υπάρχει πολλή ομίχλη όσον αφορά το θέμα της  ιδιωτικοποίησης».

Και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης μέσα στο νομοσχέδιο για το θέμα του Α Προβλήτα, δε θα έχουμε πρόοδο στο θέμα του λιμανιού. Όμως, φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ακόμη και στην ίδια την ιδιωτικοποίηση».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι, ο αρμόδιος υπουργός, απαντώντας, στη Βουλή, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ως βουλευτής, δεν διασκέδασε τις επιφυλάξεις. Κατέθεσε, επίσης, τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρμόδιου  υπουργού για το θέμα. Υπογράμμισε ότι ο κ. Δρίτσας δηλώνει πως «το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης "το ξεπεράσαμε. Δε μιλάμε μόνον για απόδοση χρήσεων", όπως είπε», ενώ, «την ίδια στιγμή δήλωσε πως "θα επηρεαστεί η διαδικασία"».

Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση μαλώνει στον καθρέπτη με τον εαυτό της, για το θέμα του λιμανιού. Υπουργοί βάλλουν κατά του πιο σημαντικού μηχανισμού ιδιωτικοποίησης, του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι το Ταμείο "είναι κράτος εν κράτει". Είναι φανερό ότι για την κυβέρνηση υπάρχει δίλημμα και θολούρα».