Skip to main content

Καλές πρακτικές δικτύωσης στην αγορά τροφίμων και ποτών στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ

Το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις καλές πρακτικές δικτύωσης και προώθησης στην αγορά τροφίμων και ποτών, διοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Συνέλευση στο πλαίσιο του 9ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στην Φλώρινα.

Στο δεύτερο πάνελ του Φόρουμ, με τίτλο «Στρατηγικές δικτύωσης κι εργαλεία προώθησης παραγωγών στην αγορά των τροφίμων και ποτών», που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Επιμελητηρίου Φλώρινας, αναπτύχθηκαν οι τρόποι για την αύξηση των πωλήσεων των γεωργοδιατροφικών προϊόντων και πώς η δικτύωση και η εξωστρέφεια μπορούν να συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό. Το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.  

Στην εισήγηση του ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’, Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου, τόνισε τη σημασία για την ελληνική οικονομία και τις εξαγωγές των Προϊόντων Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ και Προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων – ΠΓΕ, όπως φέτα, ελαιόλαδο και ελιές, που έχουν αξιόλογη πορεία με σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης στην αγορά των τροφίμων. Επίσης, αναφέρθηκε στη δυναμική που αναπτύσσει η Ελλάδα στην ανταγωνιστική αγορά φρούτων και λαχανικών που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.  Τέλος, παρουσίασε ποικίλες προτάσεις για την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων και ποτών στην Γερμανία που επικεντρώθηκαν στην πιστοποίηση ποιότητας των ελληνικών εστιατορίων στη Γερμανία, την ενίσχυση του “branding” των ελληνικών προϊόντων και τις στοχευμένες κινήσεις εξωστρέφειας και μάρκετινγκ.

Με τη σειρά της η κα Silke Michel, Γενική Διευθύντρια της σύμπραξης παραγωγών “Genussla” και Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Bamberg, παρουσίασε τον τρόπο δραστηριοποίησης της σύμπραξης, που έχει πετύχει θαυμαστά αποτελέσματα στην προώθηση των προϊόντων της περιοχής. «Η  “Genussla” αποτελεί την αγροδιατροφική προωθητική εκστρατεία του Δήμου και της Περιφέρειας του Μπάμπεργκ και πρόθεση μας ήταν να στηρίξουμε τους τοπικούς παραγωγούς και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Θέλαμε να διατηρήσουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά η κα Michel. Με εργαλεία όπως μια οργανωμένη λαϊκή αγορά κι ένα κοινό λογότυπο για τα προϊόντα της περιοχής του Bamberg, δίνει μια προτεραιότητα στις πωλήσεις στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα της περιοχής. «Εκδώσαμε έναν οδηγό γευσιγνωσίας με όλα τα προϊόντα της περιοχής για να δείξουμε στους καταναλωτές τι παράγει η περιοχή μας, δημιουργήσαμε ιστοσελίδα για τους παραγωγούς μας, το καλάθι με τοπικά προϊόντα που μπορεί να δωρίσει κάποιος, που έχει μεγάλη ζήτηση αλλά και παρουσία στη ετήσια Χριστουγεννιάτικη αγορά», ανέφερε η κα Michel ως παραδείγματα καλών πρακτικών, που αύξησαν τον κύκλο εργασιών των παραγωγών στην περιοχή του Bamberg. Η κα Michel εξήρε την προσπάθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένιωσα ότι η δικτύωση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μέσα από το δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και να βοηθήσει πολύ τους παραγωγούς».

Ο κ. Κώστας Κιλτίδης, πρώην Πρόεδρος και νυν Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της “AGROMACEDONIA”, τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε τη σημασία υποστήριξης του παραγωγικού χώρου με συγκροτημένο δίκτυο ευφυούς γεωργίας και στόχους την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη διασύνδεση της παραγωγής με όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα και την ανάγκη εν γένει στήριξης μιας ζώσας υπαίθρου. Ακόμη τόνισε τη σημασία των δράσεων προβολής και προώθησης όπως τα εκθετήρια προβολής, την εκπροσώπηση των παραγωγών σε κλαδικές διοργανώσεις, αλλά και τη δικτύωση με διακρατικά δίκτυα, που μπορούν να διεγείρουν το ενδιαφέρον στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση σε συνδυασμό με την απαραίτητη χρηματοπιστωτική στήριξη. «Είναι ανάγκη να ενισχυθούν τέτοιες προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Φορείς όπως η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που η δραστηριότητα της  απλώνεται σε πολλαπλές δράσεις, συμβάλλει τα μέγιστα και με τη βοήθεια της μπορούν να επιτευχθούν πολύ καλά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Κιλτίδης.