Skip to main content

Το καμπανάκι για την ανάπλαση στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και η ανησυχία των αυτοδιοικητικών

Οι ατελείωτες επαφές του Μπεκίρη στη Θεσσαλονίκη, η δηκτική ανακοίνωση Σιμόπουλου και η πρωτοβουλία Καλαφάτη για την κλιματική κρίση

-Ανησυχούν και καλά κάνουν οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας για την κλιματική κρίση. Μετά και τα όσα δεινά τράβηξαν σε Έβρο και Θεσσαλία φέτος και με τον χειμώνα να πλησιάζει προβάλλει αναγκαίο όσο ποτέ ένα επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, γι' αυτό το λόγο είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, Μάνο Κόνσολα και αρκετούς αυτοδιοικητικούς και επιστήμονες, που ενημέρωσαν την Επιτροπή για το μείζον θέμα. Μεταξύ τους ο Λάζαρος Κυρίζογλου ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, αλλά και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέλιας, ο αντιπρόεδρος του ΙΤΑ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, Βασίλης Μώκος. Πρωτοβουλία με μεγάλη σημασία που πρέπει να την επισημάνουμε, διότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

-Άνευ σχολιασμού θα αφήσω την ανακοίνωση του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, επειδή μου φάνηκε εξαιρετική ως σχόλιο η ίδια η ανακοίνωση: «Διάβασα ότι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας είναι 'και με το μετρό και με τα δέντρα στα Εξάρχεια'. Μου θύμισε όσους Θεσσαλονικείς ήταν 'και με το μετρό και με τα αρχαία' στη Βενιζέλου, εννοώντας όμως ουσιαστικά όχι σταθμό στη Βενιζέλου. Ο δήμαρχος στην Αθήνα παραδειγματίζεται από αυτό, εννοώντας προφανώς όχι μετρό στα Εξάρχεια, γιατί χωρίς την κοπή των δέντρων και την φύτευση άλλων στο τέλος του έργου, ο σταθμός δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Εξάγουμε τεχνογνωσία, ενώ την ίδια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια-στη Θεσσαλονίκη-με το fly over». Αυτή η εξαγωγή τεχνογνωσίας θα την πω την αμαρτία μου... με άρεσε πολύ.

-Διαβάζω το ρεπορτάζ της Voria.gr για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, που θα καθυστερήσει να παραδοθεί ένα χρόνο. Καμία έκπληξη. Έτσι κι αλλιώς συνηθίσαμε πια. Έργο να παραδοθεί στην ώρα του ολοκληρωμένο γίνεται είδηση στη Θεσσαλονίκη. Ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι μόνο αν θα καθυστερήσει έναν χρόνο να ολοκληρωθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο αλλά και το ότι αυτό που θα παραδοθεί είναι η πρώτη φάση της συνολικής παρέμβασης. Η δεύτερη; Ασχολείται κανείς; Υπάρχει χρήμα; Θα γίνει και πότε; Δεν βλέπω πολύ προβληματισμό γι' αυτό το ζήτημα και πολύ φοβάμαι ότι θα τελειώσει η πρώτη φάση και ό,τι υπολείπεται (που είναι πολύ σημαντικό μέρος του πρότζεκτ) θα συρθεί για πολλά χρόνια ακόμα. Θα ήταν άδικο και για την κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης και για τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από πολλούς ανθρώπους για να παραχωρηθεί το πρώην στρατόπεδο στην τοπική κοινωνία, για να βρεθούν πόροι για να γίνουν τα πρώτα έργα, για να υλοποιηθεί μια σημαντικότατη παρέμβαση. Προς αρμόδιους: Να μη μείνει ημιτελές το Μητροπολιτικό Πάρκο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Θα είναι κρίμα και για εκείνους που προσπάθησαν και για την κοινωνία. Κι όταν λέω «αρμόδιους» δεν αναφέρομαι στους τοπικούς παράγοντες...

-Συνεχίζει τις συναντήσεις του και τις επαφές του με τους εκπροσώπους αρχών και φορέων της βόρειας Ελλάδας ο διευθυντής του Γραφείου Μακεδονίας του πρωθυπουργού, Μιχάλης Μπεκίρης, στη Θεσσαλονίκη. Και χλωμό φαίνεται να τελειώνει με αυτό τον κύκλο των γνωριμιών νωρίς, διότι είναι και πολλοί. Αν πιάσει και τους συλλόγους... Στις τελευταίες συναντήσεις ο κ. Μπεκίρης είδε τον πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σταμάτη Αγγελόπουλο, τον πρόεδρο της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ, Χρήστο Τζιχήτα, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Θεόφιλο Μυλωνά, τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Αναστάσιο Καπνοπώλη, τον πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλη Παππά και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Συναντήθηκε όμως και με τους δημάρχους Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, Χαλκηδόνος, Σταύρο Αναγνωστόπουλο και Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη. Φαντάζομαι, επειδή το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν δημοσιοποιείται σε αυτή τη φάση, ο κ. Μπεκίρης θα φορτώνεται με αιτήματα και ζητήματα, για να τα αξιολογήσει και να τα θέσει υπόψη των αρμοδίων υπουργών ή και του πρωθυπουργού. Αθόρυβη τη λες τη δουλειά. Να είναι μόνο και ουσιαστική.