Skip to main content

Καμπανάκι Ρομπέϊ για την κρίση

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προειδοποιώντας ότι η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσ
Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προειδοποιώντας ότι η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί της «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών.

Ο κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μιλώντας ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών, έκανε λόγο για κρίση επιβίωσης, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι αυτή θα ξεπεραστεί.

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην Ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η Ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε» τόνισε.

«Ο πρώτος χρόνος της συνθήκης της Λισαβόνας» η οποία ετέθη σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, «σημαδεύτηκε από την κρίση της ζώνης του ευρώ, ήταν μία περίοδος επιβίωσης και δεν έχει ακόμη τελειώσει» σημείωσε.

Σήμερα το απόγευμα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕ υπενθύμισε ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη άνοιξη εξαιτίας της κρίσης της Ελλάδας και των συνεπειών της για το σύνολο της ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε την αποφασιστικότητά της και μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι είπε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στη δημιουργία ταμείου υποστήριξης, εν ανάγκη, και άλλων χωρών της ευρωζώνης.