Skip to main content

Καμπανάκι του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας στη Χαλκιδική

Ο ρόλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι έλεγχοι και οι βιομηχανίες τροφίμων

Την ενίσχυση του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα σε ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου που αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, στο οποίο υπάγεται το εν λόγω Ινστιτούτο.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής έκρουσε ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου για τους ελέγχους που διεξάγει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τις ορθές γεωργικές πρακτικές, αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται όπως λέει οι μεγάλοι παίχτες της αγροβιομηχανίας να παρεμβαίνουν στο πως θα γίνονται οι έλεγχοι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας που πραγματοποιεί συχνά έρευνες για τις γεωργικές πρακτικές και το πως αυτές επηρεάζουν τη μελισσοκομική δραστηριότητα.

Η κ. Φανή Χατζήνα, διευθύντρια του Ινστιτούτου είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο στη Voria.gr, ότι ένας από τους λόγους απώλειας των μελισσοσμηνών είναι η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι εν λόγω επιστημονικές επισημάνσεις μπορούν να μπουν στο περιθώριο με τια διατάξεις του νομοσχεδίου που σύμφωνα με την ίδια δίνουν το πάνω χέρι στις βιομηχανίες.

«Μεγάλες βιομηχανίες, που είναι ήδη εδώ, θα μπορούν να επιβάλλουν τις κατευθύνσεις και τα συμπεράσματα των ερευνών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και μετά να έρχονται οι θυγατρικές τους εταιρίες, μέσα από ιδιώτες ελεγκτές, να πιστοποιούν ως ασφαλή μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, τα οποία όμως έχουν υποστεί καλλιεργητικές πρακτικές επικίνδυνες για το περιβάλλον ή και για την υγεία», σημείωσε η κ. Μάλαμα.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοσίου ΙΕΚ Μελισσοκομίας στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χαλκιδική, «σε μια περιοχή με πάρα πολύ μεγάλη μελισσοκομική παράδοση», όπως είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, «η δημιουργία μιας τέτοιας δομής μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για την μελισσοκομία, στο σύνολο της και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, μέσα από την επιστημονική κατάρτιση των μελισσοκόμων μας».