Skip to main content

Εδώ είναι Βαλκάνια και η διαφθορά ανενόχλητη οργιάζει

Οι περιπτώσεις δωροδοκίας βαλκάνιων αξιωματούχων από Έλληνες επιχειρηματίες και το όργιο διαφθοράς σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια.

Θα έλεγε κάποιος προς τι η ανακίνηση ενός θέματος, παγκοίνως γνωστού, το οποίο θεωρούμε πλέον ως μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο λόγος είναι ότι αγανακτώ με τις παραπλανητικές υποσχέσεις των πολιτικών, που όταν θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τις αποτυχίες τους, «ρίχνουν στο τραπέζι» το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο Παπακωνσταντίνου, εν αρχή της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου, αποκάλυψε την ύπαρξη 100 μεγαλοσχημόνων γιατρών και λοιπών του Κολωνακίου, επί των οποίων επέπεσε η τσιμπίδα των Αρχών. Έκτοτε, κατά διαστήματα γίνεται λόγος για λίστες και ληστές, αλλά φευ! Όλα μένουν σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Αντί της καταπολέμησης της διαφθοράς από τους πολιτικούς μας, συνήθως ηθικούς πριν την συναντήσουν, η διαφθορά τους καταβρόχθισε. Φοβάμαι πως βγαίνει αληθινή η ρήση «τίμιος είναι όποιος φοβάται να κλέψει, ή δεν του δόθηκε η ευκαιρία» (δυστυχώς, εγώ εμπίπτω και στις δυο περιπτώσεις - και λέω δυστυχώς επειδή προφανώς θα με θεωρούν κάποιοι ανόητο).

Δεν θα αναφερθώ επί πολύ στην Ελλάδα, επειδή είναι γνωστό το φαινόμενο. Μόνο θα ρωτήσω (ρητορικό το ερώτημα) τι άραγε να έγιναν εκείνες οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουμε πληροφόρηση (γιατί;). Και εννοώ όσα είχε αποκαλύψει η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με την Έκθεσή της. Όπου αναφέρονται επτά περιπτώσεις δωροδοκίας αξιωματούχων στα Σκόπια, στις ΗΠΑ, στο Ομάν, στην Κύπρο και στην Αλγερία, από Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίες διερευνώνται (;) από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες ενεργοποιούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων μόνο ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου ή από ειδοποίησή τους από την ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ.

Προς παρηγορία μας, η Βουλγαρία (και οι άλλες βαλκανικές χώρες) βρίσκεται σε χειρότερη θέση από μας. Αν, φυσικά, αποφασίσαμε οριστικώς να θεωρηθούμε βαλκανική χώρα και να εγκαταλείψουμε τον σχεδιασμό να συγκαταλεχθούμε μεταξύ των σοβαρών χωρών. Βάσει της ετήσιας έκθεσης της διεθνούς οργάνωσης Transparency International για το 2015, που χρησιμοποιεί έναν δείκτη για την αντίληψη της διαφθοράς, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 69η θέση μεταξύ 168 κρατών συνολικά στον κόσμο.

Η Βάνια Νούσεβα, προγραμματικός διευθυντής της Ένωσης "Διαφάνεια χωρίς σύνορα", σχολίασε την βαθμολογία για την Βουλγαρία στο πλαίσιο της ΕΕ, σε δηλώσεις της στην Βουλγαρική Ραδιοφωνία:

«Η χώρα μας καταλαμβάνει την 28η και τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με 41 βαθμούς, ενώ η μέση βαθμολογία για την Ευρώπη είναι 65 βαθμοί, με την υποσημείωση πως η σκάλα είναι από το 0 ως το 100 και στο ανώτερο όριο βρίσκονται οι αδιάφθοροι. Εκτός του ότι η Βουλγαρία ξεμένει από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, οι ενδείξεις της χειροτερεύουν κάθε επόμενο χρόνο.

» Πριν από τρία χρόνια η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα κυμαίνονταν στο ίδιο επίπεδο, αλλά φέτος και οι τρεις άλλες χώρες σημειώνουν βελτίωση, ενώ για μας παρατηρείται μια στασιμότητα από το 2012» (εμείς οι Έλληνες δεν την καταλάβαμε την βελτίωση, αλλά αφού το λέει η Νούσεβα…).

Στην Αλβανία, έχει εκτιναχθεί στα ύψη η διαφθορά σε όλες τις δομές της κοινωνίας, ακόμη, και στα υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα, όπως αποκαλύπτει το Wikileaks. «Είναι ένα αναμφίβολο γεγονός ότι η διαφθορά στην Αλβανία είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και της κοινωνίας», έγραψε σε τηλεγράφημά του ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Βίντερς, όπως δημοσίευσε το «Wikileaks».

Το Wikileaks δημοσίευσε πάνω από 100 διπλωματικά τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα. Σε αυτά σημειώνεται το μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς που υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο. Επισημαίνεται ακόμη ότι η Αλβανία εξακολουθεί να είναι μια έχει μια ανεπαρκή διοικητική ικανότητα που χαρακτηριστικό της είναι η κατάχρηση.

Στα δε Σκόπια, ο Κιθ Μπράουν, καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Γουότσον και ειδικός σε θέματα Βαλκανίων και στις σχέσεις μεταξύ της πΓΔΜ, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, έγραψε: «Όπως και σε άλλα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας τα πολιτικά κόμματα έχουν ανακαλύψει ότι ο εθνικιστικός λαϊκισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διασπάσουν την προσοχή από άλλα ζητήματα, όπως η διαφθορά και ο χρηματισμός των ημετέρων. Η προσοδοθηρία των ελίτ συστηματικά λεηλατεί τα άλλοτε δημόσια αγαθά και η απομόνωση της χώρας από την Ευρώπη -λόγω του ζητήματος της ονομασίας- τους βοηθάει να συνεχίσουν να το κάνουν».

Ο Μακεδών

Πηγή φωτογραφίας kapital971.com