Skip to main content

Καραγιάννης από Θεσσαλονίκη: Ο σχεδιασμός των έργων αφορά τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές

Στην εξέλιξη των έργων υποδομών στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών στην κοπή της πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Για τα σημαντικά έργα που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της κοπής της πίτας του ΤΕΕ/ ΤΚΜ ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

Τόνισε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έγινε για έργα που αφορούν τις επόμενες γενιές κι όχι τις επόμενες εκλογές, «η πρώτη περιοχή που συγκέντρωνε αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία».

«Γι' αυτό και τα 5 από τα 10 δισ. ευρώ του συνολικού σχεδίου για τη Βόρεια Ελλάδα είναι έργα υποδομής που εκτελεί το υπουργείο Υποδομών και οι εποπτευόμενοι φορείς του», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Επισήμανε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης, «η διαχρονική αυτή "πληγή" της πόλης, επιτέλους προχωρά», ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον σταθμό της Βενιζέλου «και ο σταθμός κατασκευάζεται κανονικά», καθώς και ότι έως τώρα «έχει υλοποιηθεί περίπου το 90% του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης. Ήδη έχουν έρθει και οι 18 συρμοί και πραγματοποιούνται δοκιμές στο τμήμα Αμαξοστάσιο - Σταθμός Συντριβάνι».

Ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για τον φορέα λειτουργίας βρίσκεται ήδη στον αέρα κι ότι στα τέλη του μήνα θα υποβληθούν οι προσφορές, ενώ παράλληλα και η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά προχωρά κανονικά.

«Αλλά δεν σταματάμε σε αυτά. Ήδη ετοιμάζουμε τις επόμενες επεκτάσεις τόσο προς τα Δυτικά όσο και προς το Αεροδρόμιο. Να είστε βέβαιοι ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει το πλέον σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα Μετρό σε όλη την Ευρώπη».

Για τη fly over, τον νέο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, είπε ότι θα αλλάξει την καθημερινότητα της πόλης και θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες, οικονομικές και ασφαλείς.

«Να επισημάνω ότι είναι ένα έργο που δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και ξεκινά από τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε.

Επίσης είπε ότι οι διαγωνισμοί για τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και τον Δράμα - Αμφίπολη, έχουν ξεκινήσει και θα υπάρχουν ανάδοχοι εντός του 2023, ενώ προχωρούν, όπως τόνισε, και «τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, που θα συνδέσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κυρίως τον 6ο προβλήτα με τα λιμάνια της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, τη γειτονική Βουλγαρία και τη Μαύρη Θάλασσα».

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και η «δημιουργία του Προαστιακού σιδηροδρόμου της Δυτικής Θεσσαλονίκης», ενώ για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των παρεμβάσεων που γίνονται στον σιδηρόδρομο είπε ότι «το "Θεσσαλονίκη -Τοξότες" και το "Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο" είναι έργα με προϋπολογισμό που αγγίζουν τα 2,8 δισ. ευρώ».

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα έργα όπως στην ολοκλήρωση της σύνδεσης του 6ου προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, που εκκρεμούσε από το 2000, στην ολοκλήρωση του δρόμου Θέρμη-Γαλάτιστα και στο ορφανό χιλιόμετρο στην Ποτίδαια.

«Παράλληλα, υπογράφηκε η σύμβαση για τον οδικό άξονα, που θα συνδέει την Περιφερειακή Οδό με το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που γίνονται σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη είπε ότι μετατρέπεται  σε hub καινοτόμων τεχνολογιών. Έτσι, όπως είπε, η Θεσσαλονίκη μέσα από έργα που εκτελούνται θα έχει ρόλο καταλύτη σε όλη την περιοχή.

Στον διαχρονικό ρόλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ όσον αφορά τις προτάσεις για μια σειρά από σημαντικά έργα αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης και πρώην πρόεδρος του Τμήματος, Πάρις Μπίλιας, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του δήμου, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στα έργα που σχεδιάζονται από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης, αφού ευχήθηκε μια δημιουργική χρονιά στους 19.000 μηχανικούς της Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ότι επικρατεί αναβρασμός έργων στην περιφέρεια και στη Θεσσαλονίκη. «Ολοκληρώνεται το μετρό, ξεκινάει η Fly Over ενώ πολλά έργα βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης και της μελέτης», είπε ο κ. Τσακούμης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Σύρια.