Skip to main content

Κασιδιάρης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Άρειος Πάγος παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητάς μου

Ζήτησε από την έδρα να τοποθετηθεί σχετικά με το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε

Να λάβει θέση επί της απόφασης ανακήρυξης των κομμάτων στην εν εξελίξει εκλογική διαδικασία από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και να απαντήσει αν τα όσα αναφέρθηκαν για εκείνον στην απόφαση αυτή παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητάς του, ζήτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Ο Κασιδιάρης, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, επέλεξε, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, να δώσει το «παρών» στη δικαστική αίθουσα για να υποβάλλει, όπως είπε, στο δικαστήριο το παραπάνω αίτημα. Συγκεκριμένα κάλεσε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να λάβει θέση εάν ο ίδιος φέρει ή όχι το τεκμήριο της αθωότητας, κάτι που όπως υποστήριξε δεν δέχεται ο Άρειος Πάγος με την σχετική απόφαση που εξέδωσε, καθώς σε αυτή αναφέρει ότι έχει καταδικαστεί για οπλοκατοχή και για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων ο Κασιδιάρης υποστήριξε στο δικαστήριο: «Στις 2 Μαΐου μου κοινοποιήθηκε η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπήκε στην ουσία της απόφασης που εκδικάζετε εδώ. Σας ζητώ με την ιδιότητα του κατηγορουμένου που έχει το απαραβίαστο τεκμήριο αθωότητας να τοποθετηθείτε. Ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι εγώ δεν έχω τεκμήριο αθωότητας και ότι η επίκλησή του από εμένα είναι καταχρηστική γιατί καταδικάστηκα για αδίκημα κατά του πολιτεύματος. Ο Άρειος Πάγος μου λέει ότι έχω καταδικαστεί και για παράνομη οπλοκατοχή. Εγώ θυμάμαι ότι το παρόν δικαστήριο έστειλε στη φυλακή έγγραφο που έλεγε ότι εγώ έχω απαλλαγεί αμετάκλητα. Έλαβα έγγραφα για αυτό το ‘22. Και ο Άρειος Πάγος μου λέει το ‘23 ότι έχω καταδικαστεί και για αυτό και εκτίω ποινή. Αποδέχεστε αυτό που λέει ότι δεν διαθέτω το τεκμήριο της αθωότητας; Ισχύει ότι εκτίω ποινή για παράνομη οπλοκατοχή; Ισχύει ότι έχω καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα κατά του πολιτεύματος;».

Συνεχίζοντας ο Κασιδιάρης στράφηκε κατά δικαστών και μελών της κυβέρνησης της ΝΔ και δήλωσε ότι θα είναι παρών στις εκλογές. «Η σύνθεση του Α1 του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ήταν νοθευμένη», είπε ακόμη για να προσθέσει: «Λένε ότι εγώ έχω καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της πολιτείας και ότι θα την καταλύσω τη δημοκρατία, τη Νέα Δημοκρατίας θα έλεγα εγώ. Αν δεν έχω τεκμήριο αθωότητας να μου το πείτε να πάω από τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναμένω την τοποθέτησή σας».

Εισαγγελέας: Το δικαστήριο δεν απαντά, αποφασίζει

Κασιδάρης: Επομένως αφήνετε ανοιχτό ότι εγώ δεν διαθέτω τεκμήριο αθωότητας. Το τεκμήριο αθωότητας δεν κρίνεται με καμία απόφαση. Είναι κατοχυρωμένο. Όχι δεν είναι έτσι στη δημοκρατία αυτά γίνονται στην Ουγκάντα. Η εισαγγελέας είπε άστο τώρα το τεκμήριο της αθωότητας και θα το δούμε στο μέλλον.

Β. Πανταζή (Συνήγορος Κασιδιάρη): Δεν ρώτησε αν τον κρίνετε αθώο ή ένοχο αλλά για το τεκμήριο της αθωότητας. Ο Άρειος Πάγος εισφέρει μια απόφαση που την αναρτά στην οποία λέει ότι ο κ. Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κατοχή πυροβόλου όπλου. Έρχεται και με ρωτά αν έχει νόημα να επιμένει στο ένδικο μέσο της εφέσεως, αν θα συνεχίσει να έχει υπεράσπιση ή θα το αφήσει στον αυτόματο πιλότο … Ρωτά αν υιοθετείτε εσείς το σκεπτικό του Αρείου Πάγου. Είναι ένα δικονομικό αίτημα προς το δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάλειμμα της δίκης αλλά και μετά την ολοκλήρωση αυτής υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη τον χειροκρότησαν. Μάλιστα, ο καταδικασθείς πρωτοδίκως πρώην βουλευτής της ΧΑ κατά την είσοδό του στο δικαστήριο με την έναρξη της δίκης κρατούσε στα χέρια ένα φυλλάδιο του κόμματος που τώρα υποστηρίζει. Τέλος, σε ό,τι αφορά στη δίκη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων για την επίθεση του τάγματος εφόδου της ΧΑ στο Πέραμα το 2013.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Εν τέλει, τα μέλη του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έπειτα από διάσκεψη απέρριψαν ως απαράδεκτο το αίτημα Κασιδιάρη. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν στηρίζεται σε κάποια διάταξη νόμου, η οποία να νομιμοποιεί το δικαστήριο να το κρίνει. Μάλιστα, εκφωνώντας την απόφαση η πρόεδρος ανέφερε πως πάγια αρχή του ποινικού δικαίου αποτελεί το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορούμενου μέχρι αμετάκλητης απόφασης.

Νωρίτερα, επί του αιτήματος του Κασιδιάρη τοποθετήθηκαν και οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας. Όπως ανέφερε ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης το αίτημα Κασιδιάρη είναι «πολιτικό και εκλογικό που απευθύνεται στο ακροατήριο του καθώς η συνεδρίαση είναι η προτελευταία πριν τις εκλογές». Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδάκης ανέφερε: «Εμείς τασσόμαστε υπέρ του τεκμηρίου αθωότητας και κατά να υπάρχει κάποια σκιά. Το αίτημα είναι μη νόμιμο. Ο Άρειος Πάγος λειτουργεί ως διοικητικό και όχι δικαιοδοτικό όργανο. Δεν διασταυρώνεται το πεδίο της δικαιοδοτικής λειτουργίας του δικαστηρίου σας με τη διοικητική του Αρείου Πάγου.» Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Θανάσης Καμπαγιαννης έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου προκειμένου να ανοίξουν παράθυρο για αναίρεση.

Πηγή: protothema