Skip to main content

Κατά της χορηγίας του προξενείου των ΗΠΑ η HOMOphoniaThessaloniki

Κάλεσμα στην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να μην δεχτεί την χορηγία του προξενείου των ΗΠΑ, απευθύνει η HOMOphonia Thessaloniki.

Κάλεσμα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την διοίκηση του δήμου να επανεξετάσουν τη στάση τους και να μην δεχτούν την χορηγία του προξενείου των ΗΠΑ και την ανάρτηση του λογότυπου στην αφίσα για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης, απευθύνει η HOMOphonia Thessaloniki Pride.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί "να μην καταταχτεί η διοργάνωση του φεστιβάλ ως επιλεκτικός αγώνας υπεράσπισης  δικαιωμάτων, άλλα ως ένα κομμάτι των κινημάτων της πόλης που δίνουν φωνή  σε αυτούς που δεν μπορούν να την έχουν , που στέκεται δίπλα στις μειονότητες, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες και  σε όλους όσους καθημερινά καταπατούνται τα δικαιώματα  τους".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ένας λόγος για τον οποίο είμαστε  περήφανοι τα μέλη της  HOMOphoniaThessalonikiPride είναι ότι η ιδέα του φεστιβάλ υπερηφάνειας – pride της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε σχεδιάστηκε και πρωτοργανώθηκε μέσα στην δική μας συλλογικότητα. Πολλά μέλη της  ΛΟΑΔ κοινότητας της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην συλλογικότητα μας για να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο, πράγμα το οποίο και καταφέραμε.

Ο σχεδιασμός  του 1ουφεστιβάλ υπερηφάνειας – pride έγινε από τον ζήλο και το μεράκι των φίλων και μελών της συλλογικότητας μας.
Μα η διεξαγωγή τουpride δεν είναι ο μόνος σκοπός μας. Με πρωταρχικό μας  καθήκον την υπεράσπιση των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων βρεθήκαμε συναγωνίστες  και σε άλλα κινήματα, το αντιρατσιστικό, το αντιφασιστικό, το εργατικό.

 Στις αρχές μας και στην λογική μας η συμπόρευση και η αλληλεγγύη των κινημάτων.
Είμαστε πιστοί στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους που τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματα τους τσακίστηκαν,είμαστε δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες που η ιμπεριαλιστική πολιτική υπερδυνάμεων τους έδιωξε από τις πατρίδες τους.

Δίπλα σε μας και όλοι αυτοί στον αγώνα της ΛεΓκΑΤ κοινότητας της πόλης ενάντια στα ακροδεξιά κηρύγματα μίσους από τον Μητροπολίτη, μαζί μας στην υπεράσπιση τρανς γυναικών από τις επιθέσεις  βίας που δέχτηκαν στην πόλη μας, μαζί μας σε κάθε μας δράση που αφορούσε και αφορά την υπεράσπιση των ΛεΓκΑΤ  δικαιωμάτων.
Ποτέ δεν ξεχάσαμε τους αγώνες του λαού μας για το συλλογικό του δικαίωμα στην εθνική του ανεξαρτησία και την βίαιη καταπάτηση από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υλοποιούσαν την πολιτική των κυβερνήσεων τους και  μία εκ των οποίων ήταν και οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ  υπεύθυνοι και σήμερα για τις διώξεις και τα βάσανα  εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαιτίας των πολιτικών τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους  και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Από την πρώτη  στιγμή που τέθηκε το θέμα της συμμετοχής και  παρουσίας του Αμερικανού Προξένου και για τους λόγους που εκφράζουμε  παραπάνω,  ως συλλογικότητα δηλώσαμε την αντίθεση μας.

Στην τελευταία συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 5/6/2015 παρουσία και εκπροσώπου της Διοίκησης του Δήμου, όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα , η συνδιοργανώτρια συλλογικότητα ” ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride” μας ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία δική  της, εξασφαλίστηκε η χορηγία κάποιου ποσού από το Προξενείο των ΗΠΑ και για αυτόν τον λόγο πρέπει ο λογότυπος του να συμπεριληφθεί στην αφίσα της διοργάνωσης και που βέβαια αυτοί συμφωνούσαν.

Ως  HOMOphoniaThessalonikiPride  επίσης συνδιοργανωτές,  αντιδράσαμε με αυτήν την εξέλιξη και ζητήσαμε από τον Δήμο να μην δεχτεί την χορηγία αυτή. Δυστυχώς  δεν εισακουστήκαμε, ο Δήμος  δέχτηκε την χορηγία αλλά και την ανάρτηση του λογότυπου του Προξενείου των ΗΠΑ στην αφίσα της διοργάνωσης.