Skip to main content

Καταδικάστηκε ζευγάρι για χέρι στα χρήματα των γυμναστηρίων του δήμου

Ζευγάρι δημοτικών υπαλλήλων καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτα ετών για έλλειμμα στα γυμναστήρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ποινή φυλάκισης επτά ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ζευγάρι δημοτικών υπαλλήλων για έλλειμμα στα γυμναστήρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας. Η έφεση τους είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Το δικαστήριο αθώωσε άλλον έναν συγκατηγορούμενο τους, καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχτηκε η ενοχή του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην προϊστάμενος του τμήματος Αθλητισμού και η γυμνάστρια γυναίκα του, που εκτελούσε χρέη διαχειρίστριας, υπεξαίρεσαν περίπου  330.000 ευρώ, από το 1999 έως το 2003. Το παραπάνω χρηματικό ποσό προερχόταν από τις συνδρομές που πλήρωναν οι δημότες για τη χρήση των γυμναστηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Από τον διαχειριστικό έλεγχο που έγινε αρχικά για τη διετία 2002-2003 εντοπίστηκε "μαύρη τρύπα" ύψους 200.000 ευρώ και στη συνέχεια προέκυψε άλλο έλλειμμα 130.000 ευρώ για την διετία  1999-2001. Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, ως υπόλογοι, επέστρεψαν τμηματικά το παραπάνω χρηματικό ποσό όταν έγινε αντιληπτή η υπεξαίρεση.

Στην απολογία του, ο πρώην προϊστάμενος του δήμου, που εργαζόταν παράλληλα και ως ασφαλιστής, αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι δεν υπήρχαν γραμματείς για την είσπραξη των χρημάτων και ότι ο ίδιος δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά των γυμναστηρίων επειδή είχε άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις. Είπε ότι τοποθέτησε στη θέση του διαχειριστή την γυμνάστρια - γυναίκα του και μια άλλη δημοτική υπάλληλο για την εύρυθμη λειτουργία των γυμναστηρίων και τη διαχείριση των οικονομικών.

Η δεύτερη κατηγορούμενη, στην απολογία της, ανέφερε ότι είχε χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης και γι' αυτό δεν κατέθεσε τις συνολικά 9033 αποδείξεις με τις εισπράξεις των γυμναστηρίων για το επίδικο χρονικά διάστημα. Σημείωσε ότι είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο -σύζυγο της να την απαλλάξει, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ δεν μπορούσε να σκεφτεί-αναλογιστεί τις συνέπειες.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, που αθωώθηκε, κατέθεσε ότι ήταν σκιτσογράφος και ότι προσελήφθη ως εργάτης στο δήμο, το 1997. Σφράγιζε τα μπλοκάκια των αποδείξεων και δεν έφταναν στα χέρια του χρήματα, είπε. Ακόμη πρόσθεσε ότι δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό σημειώνοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών.