Skip to main content

Κατεβαίνουν πορτρέτα δημάρχων που καταδικάστηκαν για κακουργήματα

Στην καθαίρεση πορτρέτων διατελεσάντων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, που καταδικάστηκαν για κακουργήματα προχωρά ο κεντρικός δήμος.

Στην καθαίρεση πορτρέτων διατελεσάντων δημάρχων της πόλης της Θεσσαλονίκης, που καταδικάστηκαν για κακουργήματα με αμετάκλητη απόφαση, αναμένεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αύριο κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόταση του προέδρου Παναγιώτη Αβραμόπουλου.

Τα πορτρέτα των δημάρχων βρίσκονται κρεμασμένα στον 1ο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου, στον προθάλαμο της Αίθουσας Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, έκανε λόγο για «συμβολική κίνηση», ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση, εάν ληφθεί την Πέμπτη, δεν αφορά τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. «Ο άνθρωπος ακόμα έχει μια δικαστική περιπέτεια. Το λόγο έχει η δικαιοσύνη» σημείωσε.

«Όπως ορίζει ο νόμος όσοι καταδικάζονται με αμετάκλητη απόφαση για κακουργήματα, υπεξαίρεση, ψευδορκία, απιστία,  εκπίπτουν από το αξίωμα τους, αν είναι ενεργοί. Εφόσον πάρουμε απόφαση είναι προφανές ότι όσοι δήμαρχοι έχουν καταδικαστεί ή θα καταδικαστούν στο μέλλον φυσικά και θα αφαιρείται το πορτρέτο τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:«Η καθήλωση θα γίνεται γιατί δεν μπορεί να έχεις καταδικαστεί για ατιμωτικό αδίκημα και να σου έχουν και το πορτραίτο. Τι; Τίμησες την ιστορία της πόλης;»  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στους κανόνες δεοντολογίας θα είναι να μην αναρτώνται και τα πορτρέτα δημάρχων που διορίστηκαν την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και της ναζιστικής κατοχής. «Δεν λέμε αν έκαναν καλά ή κακά, δεν κάνουμε αναμόχλευση της ιστορίας. Λέμε το απλό, εφόσον διορίστηκες από ανελεύθερα καθεστώτα, δεν μπορείς να είσαι με τους εκλεγμένους δημάρχους στην ίδια μοίρα».  

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»με επικεφαλής τότε τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, κατέβασε συμβολικά από το χώρο τα πορτρέτα των δημάρχων Κωνσταντίνου Μερκουρίου και Γεώργου Σερεμέτη.