Skip to main content

Καθησυχάζει το ΔΝΤ για την Ουγγαρία

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας» για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.
«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας» για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, από το Λουξεμβούργο.

Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεσμεύτηκε να τηρήσει τα δημοσιονομικά της χώρας υπό έλεγχο, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε σήμερα στις αγορές, μετά από σχόλια κορυφαίων αξιωματούχων για κρίση στην Ουγγαρία, γεγονός που έπληξε τις μετοχές, το ευρώ και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Το οικονομικό επιτελείο της χώρας μελετά σχέδιο δράσης για να επιτύχει τον στόχο για έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010, παράλληλα με την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Παράλληλα, η Ουγγαρία θα έχει επίσημες συνομιλίες με το ΔΝΤ και την ΕΕ τον Αύγουστο, αλλά η κυβέρνηση θα ενημερώσει επίσης άμεσα τους θεσμούς αυτούς για τα τρέχοντα σχέδιά της, δήλωσε σήμερα Ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος, την ώρα που αποστολή του ΔΝΤ αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στη Βουδαπέστη.

«Οι επίσημες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, αυτό είναι που υπάρχει στο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μιχάλι Βάργκα σε συνέντευξη Τύπου. «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το ΔΝΤ για την τρέχουσα κατάσταση και για τις ιδέες που έχει (τώρα) η κυβέρνηση», προσέθεσε.

Ο Βάργκα, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επανεξέταση των δημοσίων οικονομικών, σημείωσε επίσης ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη μια οριστική απόφαση όσον αφορά στην επιβολή οποιονδήποτε ειδικών φόρων στις τράπεζες και ότι δεν συζήτησε θέματα που αφορούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα.