Skip to main content

Καύσωνας: Σε ποια περιοχή η μέγιστη αισθητή θερμοκρασία ξεπέρασε τους 47°C

Δείτε πού καταγράφηκε η μέγιστη θερμοκρασία αλλά και η υψηλότερη αισθητή θερμοκρασία

Σε κλοιό καύσωνα κινείται και πάλι η χώρα, με τη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται την Παρασκευή στη Στυλίδα Φθιώτιδας αλλά και την υψηλότερη αισθητή θερμοκρασία στο Μακροχώρι Βέροιας.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Παρασκευή 04/08, με την μέγιστη τιμή της να καταγράφεται στη Στυλίδα Φθιώτιδας (40.3 °C).

Όπως φαίνεται στον χάρτη, υψηλές θερμοκρασίες άνω των 37 °C καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές των ανατολικών και βορείων ηπειρωτικών.

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 °C σε 182 από τους 482 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~38%).

https://meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/AUG23/20230804_noa_temp_tmax_daily_max_dem.jpg

Υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας - Πού καταγράφηκε η υψηλότερη

Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι τιμές της αισθητής θερμοκρασίας, με τη μέγιστη να συναντάνται στην Μακροχώρι Βέροιας, με 47,1 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index), και επομένως έντονη δυσφορία, καταγράφηκαν σε περιοχές όπου συνδυάστηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες με την αυξημένη υγρασία.

Η υψηλότερη αισθητή θερμοκρασία σημειώθηκε στο Μακροχώρι Βέροιας (47.1 °C) και ακολούθησε ο Ισθμός της Κορίνθου (44.3 °C).

Η κατανομή της μέγιστης αισθητής θερμοκρασίας στη χώρα, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς και ενδιαφέρουσες επιπλέον πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ότι σε 331 από τους 482 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~69%) η αισθητή θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 °C.

https://meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/AUG23/20230804_noa_heat_daily_max_dem.jpg