Skip to main content

Καζακστάν: Χωρίς τέλος οι διαδηλώσεις-Πάνω από 3.800 συλλήψεις

Στο χάος βυθίζεται η χώρα με δύο μεγάλα αεροδρόμια να παραμένουν κλειστά και δεκάδες πτήσεις να έχουν ακυρωθεί. Στρατιώτες στέλνει η Ρωσία

Μαίνονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο Αλμάτι του Καζακστάν, ενώ το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό με τον στρατό και την αστυνομία να συλλαμβάνουν όποιον θεωρούν ως ύποπτο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass, η κίνηση γύρω από το αερδορόμιο είναι μεγάλη και οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος μετέφερε πως είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών ανακοίνωσε πως το αεροδρόμιο θα μείνει κλειστό ως τις 9 Ιανουαρίου και ήδη πάνω από 20 πτήσεις από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ έχουν ακυρωθεί.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι 12 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Ιl-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι με την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί».

Οι ταραχές ξέσπασαν πριν από δύο μέρες από τα δυτικά της χώρας με αφορμή την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και πήραν γρήγορα τη μορφή χιονοστοιβάδας, καθώς μετατράπηκαν σε  διαμαρτυρία ενάντια στη διαφθορά, στη φτώχεια και στην ανισότητα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση νέων ταραχών και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα απέρριψε τις εκκλήσεις των διαδηλωτών για διάλογο, αποκαλώντας τους «εγκληματίες» και «δολοφόνους».
Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας συνέλαβαν 3.811 άτομα, προσθέτοντας ότι 26 άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια σκοτώθηκαν και άλλα τόσα τραυματίστηκαν.