Skip to main content

Κεφαλίδου: Η εποχή των θαυμάτων και της αυταπάτης πέρασε

Άρθρο της βουλευτού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαράς Κεφαλίδου για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Της Χαράς Κεφαλίδου*

Ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το περιβόητο “παράλληλο πρόγραμμα” και δύο μετά το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”- για το οποίο αναγνώρισε ότι ήταν αποκύημα αυταπάτης- ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να περιγράψει ένα αναπτυξιακό όραμα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Τι μας έταξε; Απαλλαγές φόρων από το 2018 και βλέπουμε, μοίρασμα των χρημάτων από τις τηλεοπτικές άδειες-όποτε αυτά μπουν στα κρατικά ταμεία- σε χιλιοειπωμένες εξαγγελίες διορισμών.

Προσδιόρισε το 2017 ως έτος ανάπτυξης καθώς, όπως είπε, όλοι προβλέπουν θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.

Αυτή είναι η φιλοσοφία της σημερινής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Περιμένει ως μάννα εξ ουρανού θετικά πρόσημα ανάπτυξης, χωρίς να κουνά το δαχτυλάκι της γι αυτό! Όμως η εποχή των θαυμάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ανάπτυξη με βαριά φορολογία δεν γίνεται. Ανάπτυξη με τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις να θεωρούνται “αγγαρεία” και προϊόν επιβολής άνωθεν, δεν νοείται. Ούτε θα έρθουν θετικά πρόσημα με τους επαγγελματίες να καταστρέφονται από τη βαριά φορολογία, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γιατρούς να “μένουν στο ράφι” της αναδουλειάς με τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν, τις υγιείς επιχειρήσεις να βρίσκουν καθημερινά κλειστές τις πόρτες των τραπεζών για δανεισμό.

Όσο για τη Βόρεια Ελλάδα, τα δεδομένα μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν. Το μετρό της Θεσσαλονίκης περνά από το...γεφύρι της ‘Αρτας πριν ολοκληρωθεί. Η Εγνατία οδός, παραμένει αποκομμένη από το αναπτυξιακό άνοιγμα προς τα Βαλκάνια. Οι γειτονικές χώρες έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο επαγγελματιών που προσπαθούν να αποφύγουν τον εγχώριο φορολογικό εφιάλτη. Οι ελληνικές τράπεζες από οδηγός εξελίξεων και επενδύσεων στις βαλκανικές χώρες μετατράπηκαν σε παρία, με τα υποκαταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Η χώρα πρέπει επειγόντως να γυρίσει σελίδα και να αποκτήσει αναπτυξιακό όραμα. Από την άποψη αυτή, η πολιτική στήριξη μιας εναλλακτικής πρότασης αποτελεί το πρόβλημα της εποχής μας. ‘Ενα ισχυρά διαμορφωμένο Κέντρο, με ριζωμένη την αναπτυξιακή αντίληψη θα ήταν μια πειστική απάντηση στο κρίσιμο πολιτικό ερώτημα, που η σημερινή κυβέρνηση ακυρώνει.

*Η κ. Χαρά Κεφαλίδου είναι Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης