Skip to main content

Κεραμέως: Προτεραιότητα η επιτάχυνση των προσλήψεων - Αίρουμε όλους τους περιορισμούς για την ψήφο αποδήμων

Τι ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών για το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του ΥΠΕΣ, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων. Όπως είπε στην ΕΡΤ η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, «υπάρχει ένα αδιάβλητο πλαίσιο από τον ΑΣΕΠ, ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις». «Στόχος μας είναι μια επιτάχυνση των προσλήψεων. Μια σημαντική τομή ήταν η καθιέρωση του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ» είπε και τόνισε ότι θα γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων. «Μέχρι το 2019 Έλληνες που ζούσαν μόνιμα στο εξωτερικό ή που τύχαινε να βρισκόντουσαν στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε μία ρύθμιση βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Για να ισχύσει μια τέτοια ρύθμιση απαιτούνται 200 ψήφοι. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί στο πλαίσιο μιας συζήτησης με τα λοιπά κόμματα. Τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν κάποιους περιορισμούς σχετικά με την άσκηση αυτού αυτής της δυνατότητας. Και πράγματι η ρύθμιση ψηφίστηκε από πάνω από 200 βουλευτές, αλλά υπήρξαν περιορισμοί. Δηλαδή να πρέπει να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση τον τελευταίο ή τον προηγούμενο χρόνο πριν από την άσκηση του δικαιώματος, να έχεις ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια. Έγινε ένα σημαντικό βήμα. Άρα για πρώτη φορά μπορούσε ένας Έλληνας πολίτης που βρισκόταν στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Αυστραλία. Αλλά τέθηκαν σημαντικοί περιορισμοί οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να χτίσουν ένα ανάχωμα θα έλεγα σε αυτή την προσπάθεια. Αποτέλεσμα ψήφισαν περίπου 18.000 Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ λίγο δεν περιποιεί τιμή νομίζω και στη σημασία που αποδίδουμε συνολικά στον απανταχού ελληνισμό».

«Θυμίζω ότι μιλάμε για Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν ένα αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Εμείς θέλουμε να τους το κάνουμε πιο εύκολο. Να τους δώσουμε μια διευκόλυνση στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Φέραμε λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο. Το έχουμε φέρει σε δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει σήμερα. Το οποίο τι λέει; Αίρονται όλοι οι περιορισμοί. Είσαι Έλληνας πολίτης; Μένεις στην Ισπανία; Μένεις στην Αυστραλία; Είσαι εγγεγραμμένος στους καταλόγους; Μπορείς απλά να υποβάλεις μια εικονική αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και μπορείς να ασκήσεις το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό χωρίς άλλα δικαιολογητικά, χωρίς άλλους περιορισμούς. Κάναμε διαβουλέυσεις με τα κόμματα, συνεχίζονται. Κυρίως τους ενημερώσαμε για τις προθέσεις μας και για το γεγονός ότι θεωρούμε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία. Διότι αυτή η διάταξη που συζητάμε τώρα την έχουμε ξαναφέρει τον Απρίλιο του 2021. Όλα ίδια και δεν έχουμε αλλάξει ούτε κόμμα είναι ολόιδια. Και τότε την ψήφισαν τρία κόμματα πέρα από τη Νέα Δημοκρατία την ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την ψήφισε και η Ελληνική Λύση. Αυτά τα τρία κόμματα σήμερα αριθμούν 202 βουλευτές. Όσο για το αν θα την ξαναψηφίσουν είπε ότι «δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση».

Για την αξιολόγηση η κ. Κεραμέως είπε ότι εστιάζεται σε εκείνους που έχουν θέση ευθύνης και υπογράμμισε ότι το νέο μισθολόγιο έχει σημαντικές αυξήσεις σε επιδόματα ευθύνης.