Skip to main content

Κινητοποιήσεις αγροτών Λάρισας από Δευτέρα

Σε νέο κύκλο δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνουν από Δευτέρα οι αγρότες της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας, επανερχόμενοι σε διεκδικήσεις και χρόνια αιτήματα του κλάδου τους που δεν έχουν ικα
Σε νέο κύκλο δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνουν από Δευτέρα οι αγρότες της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας, επανερχόμενοι σε διεκδικήσεις και χρόνια αιτήματα του κλάδου τους που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Στον Νομό Λάρισας δύο είναι τα μέτωπα των κινητοποιήσεων. Η ΠΑΣΥ, η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, θα βγάλει τη Δευτέρα τα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Νίκαιας, έξω από την Λάρισα (όπως και πέρυσι), έχοντας όμως στις τάξεις της και ορισμένους «γαλάζιους» και «πράσινους» αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας. Στις προθέσεις τους είναι ο αποκλεισμός του δρόμου. Γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι θα χρειαστεί να περάσουν από έναν ακόμη παράπλευρο δρόμο.

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών, το οποίο αποτελείται κυρίως από στελέχη της ΕΑΣ Λάρισας, που θα μπει στον αγώνα από Τετάρτη και θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις Συντονιστικές Επιτροπές και τα τρακτέρ που θα βγούνε στο Αιγίνιο, τα Μάλγαρα, τον Προμαχώνα, το Κιλκίς και στο Τελωνείο Ευζώνων.

Οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές, λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία των οδηγών από την κλειστή Κοιλάδα των Τεμπών, αποφάσισαν αρχικά να μην κλείσουν τους δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου σε δύο σημεία. Στον ανατολικό άξονα από την μία, στο κόμβο Πλατυκάμπου, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από τους παρακάρλιους δήμους και τις γύρω περιοχές της Άγιας και από την άλλη, στον δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, στη Μελούνα, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου-Λυγαριάς, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των πέριξ Δήμων.

Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και ο Αχελώος βρίσκονται πολύ ψηλά στην αγροτική ατζέντα. Ενώ γενικά, το αγωνιστικό πλαίσιο διαμορφώνεται με βάση τις διεκδικήσεις των περσινών κινητοποιήσεων με τη συμπλήρωση του αιτήματος της αποπληρωμής των αγροτών από τα χρήματα που δικαιούνται και φέτος, κυριαρχεί το θέμα της ΚΑΠ.

Τα βασικότερα αιτήματα των αγροτών της Λάρισας

- Στήριξη του εισοδήματος με την εφάπαξ καταβολή 15000€ ανά αγροτική εκμετάλλευση

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα

- Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, (σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, ψυχανθή, φακή και άλλα προϊόντα)

- Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο

- Επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση)

- Επιδότηση των μέσων παραγωγής και άμεση καταβολή του 100% της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης επιδότησης

- Κατάργηση του διαχωρισμού σε κατά κύριο και μη επάγγελμα αγρότες