Skip to main content

Κυπριακό: Τον Νοέμβριο ξεκινάει η συζήτηση για το εδαφικό

Για την Τετάρτη μετατίθεται πιθανότατα η επίσημη ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για το εδαφικό.

Για την Τετάρτη μετατίθεται πιθανότατα η επίσημη ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για το εδαφικό, που θα γίνουν πιθανώς στην Ελβετία.

Μετά από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:  «Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ουσία των όσων είχαμε μπροστά μας, παρά στον καθορισμό του χώρου. Πιθανότατα τούτο να γίνει την Τετάρτη». Ωστόσο, είπε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει «στις 7-11 Νοεμβρίου και μάλλον στην Ελβετία».

Σημειώνεται ότι θεωρείτο σχεδόν βέβαιο πως η επίσημη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες και τον τόπο της διαπραγμάτευσης για το εδαφικό θα γινόταν μετά από την αποψινή συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Η συνάντησε διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, με τον κ. Αναστασιάδη να αναφέρει: «Συζητήσαμε λεπτομέρειες ή τρόπους εφαρμογής των διαφόρων, είτε ελευθεριών, είτε δικαιωμάτων κλπ.». Πρόσθεσε επίσης, ότι «υπήρξε μια σχετική πρόοδος που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν θέματα ιθαγένειας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αυτά τα θέματα».

Σε άλλη ερώτηση, ποιανού θα είναι αρμοδιότητα το θέμα των προσωρινών αδειών εργασίας, απάντησε πως αυτό θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «έγινε συζήτηση, βεβαίως».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ότι «αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση, η Τουρκία θα παίξει ένα άλλο παιχνίδι», ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν έχει υπ’ όψιν τη συγκεκριμένη αναφορά.