Skip to main content

Κλαμπ Μπριζ: Ποια είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League

Δεν προκαλεί τρόμο αλλά θέλει μεγάλη προσοχή η βελγική ομάδα που έχει φθάσει στην ιστορία δύο φορές σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Στον δρόμο του ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Europa Conference League, η βελγική Μπριζ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» στις 11 Απριλίου θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Μπριζ, ενώ στις 18 του ίδιου μήνα φιλοξενεί τη βελγική ομάδα στο γήπεδο της Τούμπας.

Εφόσον ο Δικέφαλος ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπριζ θα κοντραριστεί με τον νικητή από το ζευγάρι Πλζεν – Φιορεντινά για τα ημιτελικά της ευρωπαϊκής οργάνωσης. 

Η Μπριζ ξεκίνησε την φετινή της πορεία στο Conference League από τον 2ο προκριματικό. Η πρώτη αντίπαλος ήταν η Άαρχους με τους Βέλγους να νικάνε με 3-0 εντός έδρας, να χάνουν με 1-0 εκτός και να παίρνουν την πρόκριση για τον 3ο προκριματικό. Εκεί βρέθηκαν απέναντι στην Ακουρέιρι, την οποία διέλυσε επικρατώντας τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας με 5-1 για να πάρει την πρόκριση για τα play off. Στο τελευταίο της βήμα πριν τους ομίλους, η Μπριζ πέρασε το εμπόδιο της Οσασούνα από την Ισπανία επικρατώντας εκτός με 2-1, ενώ στο Βέλγιο αναδείχθηκε ισόπαλη με 2-2 και έτσι μπήκε στους ομίλους. 

Εκεί με αντιπάλους τις Μπόντο Γκλιμτ, Μπεσίκτας (την οποία και διέλυσε στην Τουρκία επικρατώντας με 5-0) και Λουγκάνο κατάφερε να πάρει την πρωτιά με 16 βαθμούς έχοντας 5 νίκες και 1 ισοπαλία, κάνοντας δηλαδή ότι και ο ΠΑΟΚ στην φάση των ομίλων. Στην φάση των νοκ άουτ η Μπριζ απέκλεισε την Μόλντε. Αρχική έχασε στη Νορβηγία με 2-1, αλλά μέσα στο Βέλγιο επικράτησε με 3-0 και έτσι θα βρεθεί απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Η Μπριζ βρίσκεται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα του Βελγίου με 51 βαθμούς μετά από 29 αγωνιστικές. Προπονητής των Βέλγων είναι ο Ρόνι Ντείλα. Στο παρελθόν ο 48χρονος Νορβηγός έχει περάσει από τις Σταντάρ Λιέγης, Νιού Γιορκ Σίτι και Σέλτικ.

Ανερχόμενο αστέρι της ομάδας αποτελεί ο νεαρός Αντρέας Σκοβ Όλσεν. Ο 24χρονος Δανός διεθνής σημείωσε δύο γκολ, κόντρα στη θέση του και η αξία του στο transfermarkt.gr κοστολογείται στα 18 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα από έναν άλλο παίκτη της ομάδας. Ο Όλσεν μετρά επτά συμμετοχές με τέσσερα γκολ και δύο γκολ στο Europa Conference League, ενώ στο πρωτάθλημα της Jupiler Pro League έχει αγωνιστεί σε 28 ματς με 10 γκολ και τέσσερις παίκτες. Ο Όλσεν μετρά επτά συμμετοχές με τέσσερα γκολ και δύο γκολ στο Europa Conference League, ενώ στο πρωτάθλημα της Jupiler Pro League έχει αγωνιστεί σε 28 ματς με 10 γκολ και τέσσερις παίκτες.  Mαζί με τον Ιγκόρ Τιάγκο των 26 τερμάτων να έχουν σχηματίσει ένα εξαιρετικό δίδυμο στην επίθεση. Στην Μπριζ αγωνίζεται και ο γνωστός μας από το πέρασμά του από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, Φιλίπ Ζινκερνάγκελ.

Το γήπεδο

Η Μπριζ διαθέτει ένα γήπεδο χωρητικότητας 30.000 θεατών. Το Γιαν Μπρέιντελ εγκαινιάστηκε το 1975 και παραμένει η έδρα της ομάδας. Στο συγκεκριμένο γήπεδο είχαν διεξαχθεί και οι αναμετρήσεις Γαλλία – Δανία 3-0 (4ος όμιλος), Τσεχία – Γαλλία 1-2 (4ος όμιλος), Γιουγκοσλαβία – Ισπανία 3-4 (3ος όμιλος), Ισπανία – Γαλλία 1-2 (προημιτελικά) για το Euro 2000.

Η ιστορία

Μία από τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις του Βελγίου, η Κλαμπ Μπριζ έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα και 11 κύπελλα. Αξιοσημείωτη είναι και η ευρωπαϊκή της ιστορία, καθώς έχει φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1978 όπου έχασε από τη Λίβερπουλ 1-0, αλλά και στον τελικό του Κυπέλου ΟΥΕΦΑ το 1976 όπου έχασε σε διπλούς αγώνες επίσης από τη Λίβερπουλ (3-2 στην Αγγλία, 1-1 στο Βέλγιο).