Skip to main content

Σουδάν: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες – Οι δυσκολίες με το σχέδιο «Κόσμος» και τα σενάρια για... τρίτες δυνάμεις

Στο κτήριο της Μητρόπολης παραμένουν εγκλωβισμένοι ο Μητροπολίτης Σάββας μαζί με πέντε Έλληνες, δέκα Αιθίοπες και Σουδανούς Χριστιανούς Ορθόδοξους

Κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους με ελάχιστα τρόφιμα, με λίγο ή και καθόλου νερό και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, παραμένουν οι Έλληνες που ζουν στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, με τις μάχες να μαίνονται με μεγάλη σφοδρότητα.

Στο κτήριο της Μητρόπολης Νουβίας και παντός Σουδάν στο Χαρτούμ παραμένουν εγκλωβισμένοι μη μπορώντας να βγουν έξω από αυτή, λόγω των συγκρούσεων ο Μητροπολίτης Σάββας μαζί με πέντε Έλληνες και δέκα Αιθίοπες και Σουδανούς Χριστιανούς Ορθόδοξους έχοντας προς το παρόν νερό και ρεύμα για κάποιες ώρες μέσω μια γεννήτριας πετρελαίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο σεβασμιώτατος, με τη βοήθεια της προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Σουδάν, κατάφεραν και προμηθεύτηκαν ένα βαρέλι με πετρέλαιο από το νοσοκομείο International που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη.

Ο Μητροπολίτης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κάϊρο, αλλά και με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτσάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Στη διάρκεια αυτής ο κ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν και πώς θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους συνδράμει και να φροντίσει για τον απεγκλωβισμό τους, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας, σε συνεννόηση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση στο Σουδάν κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, αυτό συμβαίνει επειδή δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο μεταξύ πολιτών, αλλά μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η κατάσταση στο Σουδάν αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί δεν έχουμε έναν εμφύλιο όπου αντιμάχονται πολίτες, έχουμε έναν εμφύλιο που επιχειρησιακά αντιμάχονται στρατιωτικοί. Δηλαδή από τη μία έχουμε τον επίσημο στρατό που υποστηρίζει τον πρόεδρο (σ.σ. στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν) κι από την άλλη έχουμε κάποιες επίλεκτες δυνάμεις (RSF) που υποστηρίζουν τον αντιπρόεδρο (σ.σ. στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό ως Χεμέντι). Κι επειδή αυτοί οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαλότητα έχουμε μία σύγκρουση στρατιωτική, η οποία γίνεται με μεγάλη σφοδρότητα, για παράδειγμα έχουμε αεροσκάφη που βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές έως και νοσοκομεία. Δεν έχουμε δηλαδή απλά ελεύθερους σκοπευτές ή κάποιους πολίτες με ελαφρύ οπλισμό, αλλά στην ουσία δύο στρατούς να αντιμάχονται μεταξύ τους», είπε.

Ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμά ότι με τα έως τώρα δεδομένα «δεν φαίνεται ότι η κατάσταση θα οδεύσει σύντομα προς εκτόνωση», σημειώνοντας ότι «και ο Αλ- Μπουρχάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης και ο Χεμεντί λένε ότι θα τραβήξουν μέχρι τέλους», ενώ οι όποιες προσπάθειες «κυρίως από τις ΗΠΑ» για αποκλιμάκωση της έντασης έχουν αποβεί άκαρπες.

«Δεν κατάφεραν οι προσπάθειες να πετύχουν ούτε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 24 ωρών», ανέφερε.

Μέσα σε αυτή την αιματηρή και χωρίς έξοδο εμπόλεμη σύρραξη, όπως είπε ο διεθνολόγος, «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους Έλληνες» που βρίσκονται στη χώρα.

«Ξέρουμε ότι περίπου 80 - 100 Έλληνες θέλουν να φύγουν από το Σουδάν και να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Ξέρω ότι υπάρχει ένα σχέδιο με την ονομασία «Κόσμος» από τις ελληνικές υπηρεσίες οι οποίες όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πλησιάσουν. Είναι πάρα πολύ δύσκολο», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί που το επιχείρησαν με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη «τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Σουδάν».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel ο γερμανικός στρατός προσπάθησε να απομακρύνει 150 πολίτες στέλνοντας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη Α400Μ, τα οποία μάλιστα προσγειώθηκαν στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό. Ωστόσο όπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό η αποστολή ματαιώθηκε λόγω των σφροδρών συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών στο Χαρτούμ.

Η κατάσταση φάινεται αδιέξοδη και όπως επισήμανε ο κ. Δεσποτόπουλος «υπάρχει η πληροφορία ότι σε όλο αυτό μπορεί να εμπλέκονται και τρίτες δυνάμεις».

«Υπάρχει εκεί ένας μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Η Ρωσία παραδοσιακά είχε επιρροή στην χώρα όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη επιρροή της Τουρκίας και από ένα διμερές εμπόριο λίγων εκατομμυρίων πέρσι αυτό έφτασε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία έκανε εγκαταστάσεις, υποδομές, κλπ, κάτι που ενόχλησε τη Ρωσία και υπάρχει μια σκέψη ότι η εξέγερση του αντιπροέδρου και των στρατιωτικών που τον υποστηρίζουν, μπορεί να είναι υποκινούμενη και από τρίτες δυνάμεις. Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, είναι όμως κάτι που το βάζουμε στο τραπέζι», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.