Skip to main content

Κωδικός καθημερινότητα: Σχολεία ανοιχτά, ιώσεις στην πόρτα και οι κλήσεις συνεχίζουν να πέφτουν… βροχή

Η αναγκαστική απουσία Μενδώνη από τις Αιγές, η επόμενη μέρα για την Αγγελική Κοτταρίδη, τα έλατα στους δρόμους, η φωτό των Θεοφανίων κι ο Λευκός Πύργος

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Λήξις. Πέρασαν και οι γιορτές και ξανά στους κανονικούς ρυθμούς. Τα ξεστολίσματα στα σπίτια είχαν την τιμητική τους το Σαββατοκύριακο τώρα ακολουθούν και οι δήμοι. Σήμερα ξανά στα σχολεία οι μαθητές – εκπαιδευτικοί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όμως επειδή ο κορωνοϊός κι οι υπόλοιπες αναπνευστικές ιώσεις όχι μόνον δεν πήγαν διακοπές αλλά τεστάρουν για 4η χρονιά το ΕΣΥ μας, τόσο ο ΕΟΔΥ αλλά και πλειάδα επιστημόνων κρούουν τον κώδωνα (όχι του σχολείου) για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης. Κι όπως έχουν πει πολλοί, ειδικοί και μη, ξέρουμε τι και πως πρέπει να κάνουμε. Φυσικά το βάρος εν προκειμένω πέφτει στις σχολικές αίθουσες και την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων. Τα υπόλοιπα γνωστά. Η εκτίμηση μάλιστα των ειδικών είναι πως η κορύφωση των κρουσμάτων θα πάει μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα πάρουμε ανάσα. Η άλλη ανάσα που αφορά τις αργίες πάει για την Καθαρά Δευτέρα. Δηλαδή σε 70 μερούλες ή αλλιώς σε 1.680 ώρες και… καθαρίσαμε.

 

Μαθήματα φωτο… ιστορίας για τα Φώτα

Μιας και μιλάμε για αργίες, το Σάββατο φωτιστήκαμε και μάλιστα με μια λαμπρή τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων στην Α’ Προβλήτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κόσμος πολύς, εξάλλου εκεί έφτασαν και οι πομπές από τρεις ενορίες κι ο καιρός ήταν πραγματικά σύμμαχος. Σας λέγαμε τις προηγούμενες μέρες πως ο Παναγιώτατος νέος Μητροπολίτης Φιλόθεος είχε αποφασίσει να μεταφέρει τον τόπο ρίψης του Τιμίου Σταυρού από τη Λεωφ. Νίκης μέσα στο Λιμάνι. Μάλιστα είχε γίνει γνωστό πως οδηγός σε αυτήν την απόφαση στάθηκε μια φωτογραφία του 1917 που έδειχνε πως τα Θεοφάνια τα γιόρτασαν στην Προβλήτα του Λιμανιού. Ωστόσο, ο Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου, ως προσεκτικός ερευνητής της τοπικής ιστορίας, με μια διαδικτυακή ανάρτηση ανέφερε πως δεν ήταν ορθή η αναφορά στον τόπο, κι ότι η εν λόγω ιστορική φωτογραφία τραβήχτηκε μπροστά από τον Λευκό Πύργο σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: Μέ λίγη προσοχή, στή φωτογραφία διακρίνονται ξύλινες τραβέρσες πού ούδέποτε εἶχε ἡ πρώτη προβλήτα, εἶχε ὅμως ἡ ξύλινη ἐξέδρα τοῦ Λευκοῦ Πύργου, ἀπό τήν ὁποία πράγματι γινόταν ἡ τελετή». Ο ίδιος καταλήγοντας σημείωσε πως «χρειάζεται ὅμως κάποια προσοχή γιά τίς ἀναδρομές στό παρελθόν». Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από μια ηλεκτρονική έρευνα στα αρχεία του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού δείχνει πως η φωτογραφία αυτή χρονολογείται από το 1918. Κρατάμε τον εορτασμό τον φετινό που ομολογουμένως ήταν λαμπρός και όσο για την φωτογραφική αφορμή της ιδέας, μένουμε στα αρχεία.

 

Οι ανάσες της αγοράς

Εκτός από τις ανάσες τις αναπνευστικές υπάρχουν και οι οικονομικές. Αυτές που αναζητούν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες αυτήν την περίοδο. Από σήμερα αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν, λόγω δίσεκτου έτους, μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου. Κι ενώ είναι χειμερινές, θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν τα ταμεία και οι ελπίδες για να ρεφάρουν και φέτος μεγάλες. Επίσης, τις δύο ερχόμενες Κυριακές, δηλ. στις 14 και στις 21 Ιανουαρίου, έχει προβλεφθεί η προαιρετική λειτουργία της αγοράς. Από εμάς μόνον ευχές για καλές αγορές και καλές δουλειές. Το ταμείο στο τέλος θα μας πει την αλήθεια.

Ο κορωνοϊός που χτύπησε τη Μενδώνη....

Ένας υψηλός πυρετός την Πέμπτη, που εξελίχθηκε σε πονόλαιμο και βήχα την Παρασκευή και το Σάββατο κι ένα τεστ για κορωνοϊό που βγήκε θετικό, κράτησαν στην Αθήνα και σε απομόνωση την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία δεν μπόρεσε να συνοδέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄, στις Αιγές.

Στον χαιρετισμό που έστειλε και διάβασε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, η κ. Μενδώνη εστίασε στις Αιγές «την ιστορική έδρα του βασιλικού οίκου των Τημενιδών, το λίκνο και το διαχρονικό θεσμικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο των Μακεδόνων, αλλά και την αφετηρία ιδεολογικών και πολιτικών εξελίξεων που επέφεραν κοσμογονικές αλλαγές σε ολόκληρη τη γνωστή Οικουμένη». Έκανε όμως και ιδιαίτερη αναφορά στον Μανόλη Ανδρόνικο, η σκαπάνη του οποίου -και των συνεχιστών του- «έφεραν την πόλη των Αιγών ξανά στο φως και στο προσκήνιο της ιστορίας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ανακτήσει τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει, ανάμεσα στις τοποθεσίες και στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

...και η αφυπηρέτηση της Αγγελικής Κοτταρίδη

Στην τελευταία της εμφάνιση ως Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η Αγγελική Κοτταρίδη, μαθήτρια και συνεργάτιδα του αείμνηστου ανασκαφέα της Βεργίνας, Μανόλη Ανδρόνικου, απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα. Κι ήταν για εκείνη ο καλύτερος αποχαιρετισμός, αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2023 αφυπηρέτησε και εγκαταλείπει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όχι όμως και την αρχαιολογία. Όπως έχει δηλώσει στη Voria η κ. Κοτταρίδη, πλέον θα ασχοληθεί με τη μελέτη του υλικού στο μακεδονικό βασίλειο των Αιγών, ενώ η Λίνα Μενδώνη στο μήνυμά της σημείωσε πως «θα παραμείνει ενεργή και δραστήρια όπως πάντα, καθώς έχει ακόμη πολλά να προσφέρει με την τεράστια εμπειρία της και τις γνώσεις της στις Αιγές».

Για την Αγγελική Κοτταρίδη η αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ ήταν ένα όνειρο ζωής, μεγάλο και ίσης σημασίας με τη δημιουργία του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από 11 μήνες και στο διάστημα αυτό δέχτηκε πάνω από 250.000 επισκέπτες ξεπερνώντας σημαντικά τον αριθμό του 2019, που ήταν η χρονιά - ρεκόρ επισκεψιμότητας για τις Αιγές.

Ω έλατο ω έλατο στον κάδο πως (δεν) μ΄αρέσεις

Image

Ημέρα των Φώτων, αλλά η θεία φώτιση για κάποιο λόγο δεν φτάνει σε όλους. Ίσως κάποιοι επιλέγουν την ημέρα που τους δίνεται η ευκαιρία να την αποκτήσουν να κρατούν ομπρέλα. 

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ένας συμπολίτης στην Καλαμαριά θεώρησε τα Φώτα μια πολύ καλή ημέρα για να πετάξει το φυσικό έλατο το οποίο στόλισε για τα Χριστούγεννα στον κάδο των σκουπιδιών. 

Το κακό αυτό παράδειγμα ας φωτιστούν να μην το μιμηθούν και άλλοι καθώς είναι θλιβερό κάθε χρόνο να αφήνονται στα σκουπίδια δεκάδες έλατα.  Οι Δήμοι να βγάλουν άμεσα ανακοίνωση για τα σημεία συγκέντρωσης και υποδοχής των δέντρων, ώστε να μην δημιουργείται αυτή η αποκρουστική εικόνα στους δρόμους. 

Ροζ χαρτάκια και στις... μηχανές

Ο καιρός από την έναρξη των εργασιών για το Fly Over έχει περάσει. Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία έχουν εγκατασταθεί στους κεντρικούς δρόμους και στα στενά της Θεσσαλονίκης και οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση δίνουν και παίρνουν. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει παγιωθεί και δεν αποτελεί πλέον έκπληξη για κανέναν. Αυτοκίνητα με κλήσεις στα παρμπρίζ τους και ΙΧ χωρίς πινακίδες είναι πλέον κανονικότητα και δεν προκαλούν εντύπωση σε κανέναν. Μία εικόνα που δεν έχουμε συνηθίσει, ωστόσο, είναι τα ροζ χαρτάκια στις σταθμευμένες μηχανές.

Συγκεκριμένα, κλήση για παράνομο παρκάρισμα υπήρχε πολύ πρόσφατα σε μία μηχανή σταθμευμένη στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Κουκουφλή (κεντρική φωτό). Μάλλον πλέον θα πρέπει να προσέχουν και οι οδηγοί μηχανών, πού αφήνουν τα οχήματά τους...