Skip to main content

Κομισιόν: Εγκρίθηκε η πρώτη προκαταβολή ύψους 25,3 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές του «Ντάνιελ»

Η τελική πληρωμή, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της Κομισιόν σχετικά με την αίτηση της Ελλάδας για στήριξη από το ταμείο και τη διαθεσιμότητα του προϋπολογισμού, θα ακολουθήσει το 2024

Στην έγκριση προκαταβολή ύψους 25,3 εκ ευρώ προς την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, μετά τις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ντάνιελ», που έπληξε τη χώρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η προκαταβολή ακολουθεί την σχετική αίτηση στήριξης που υπέβαλε η Ελλάδα προς το ταμείο, στις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα υπολόγισε συνολική άμεση ζημία ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Η προκαταβολή του 25% της προβλεπόμενης εισφοράς ανέρχεται σε 25,3 εκατ. ευρώ, όπως χορηγήθηκε, σήμερα.

Η τελική πληρωμή, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της Κομισιόν σχετικά με την αίτηση της Ελλάδας για στήριξη από το ταμείο και τη διαθεσιμότητα του προϋπολογισμού, θα ακολουθήσει το 2024.

Σχολιάζοντας σχετικά η επίτροπος συνοχής και μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα τόνισε ότι «οι πλημμύρες του περασμένου έτους που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα “Ντάνιελ” μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ένα τραγικό γεγονός στην ιστορία της Ελλάδας. Οι πολίτες έχασαν τη ζωή και τα σπίτια τους, ενώ το περιβάλλον επηρεάστηκε σοβαρά αλλάζοντας, μετά τις εκτεταμένες ζημίες, που προκάλεσε ο κυκλώνας».

«Με αυτή την προκαταβολή του ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης, βοηθάμε την Ελλάδα να ανακάμψει από αυτή την καταστροφή, ενώ συμπαραστεκόμαστε στον ελληνικό λαό», προσέθεσε η αρμόδια επίτροπος.

«Ο κυκλώνας θεωρείται ως ο πιο θανατηφόρος που πέρασε στη Μεσόγειο στην ιστορία, και που να προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες (κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Πηγή: Καθημερινή