Skip to main content

Κωνσταντινίδης: Με τα αναγκαία κονδύλια η αναδιάρθρωση της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας μπαίνει σε φάση υλοποίησης

Εκδήλωση για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας

Οδηγός εξωστρέφειας για την ενίσχυση, ανάπτυξη και ανάδειξη του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κοζάνη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σίμο Διαμαντίδη και τα Επιμελητήρια Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, με θέμα: «Εξαγωγές στην πράξη για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας».

Για περίπου 3 ώρες αναλύθηκαν καλές πρακτικές και χρήσιμες στρατηγικές, προκειμένου οι τοπικές επιχειρήσεις να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και μέσα από τη συνεργατικότητα να επεκτείνουν την εμπορική δραστηριότητά τους πέραν των ελληνικών συνόρων, συμμετέχοντας δυναμικά στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας και την εφαρμογή ενός νέου πλουραλιστικού αναπτυξιακού προτύπου.

Image

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός: «Η αναδιάρθρωση της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πλέον, όμως, μετά την εκπόνηση του σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

Το στοίχημα είναι, αξιοποιώντας αυτά τα μέσα, η Δυτική Μακεδονία να αποκτήσει ακόμα ισχυρότερο αναπτυξιακό πρόσημο, σε μια Ελλάδα που προοδεύει και δημιουργεί, έτσι ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών.

Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα. Μπροστά μας έχουμε την πρόκληση της δημιουργίας ενός πλουραλιστικού αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή, που αφενός θα αξιοποιεί και θα εκσυγχρονίζει τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες του τόπου και αφετέρου θα δίνει έδαφος σε νέες οικονομικές δραστηριότητες, προκειμένου η Δυτική Μακεδονία να αποκτήσει εξωστρέφεια και να έχει μεγαλύτερη παρουσία στη δυναμική εξαγωγική παρουσία της χώρας».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης, άνοιξε τη θεματική ενότητα «Οδηγός για επιτυχημένες εξαγωγές, βήματα δικτύωσης και προοπτικές ανάπτυξης». Αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας και Θράκης) και φορέων, όπως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εξαγωγών. Εστιάζοντας στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αλλά και στη δυναμική που έχουν χάσει οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως η επανάκαμψή τους συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα. Παράλληλα, μίλησε για θέματα όπως η ενίσχυση της εξωστρέφειας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος από τις τοπικές επιχειρήσεις, τα οποία είναι καθοριστικά για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Στη συνέχεια ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης, χαρτογράφησε τις εξαγωγές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τις τάσεις των τελευταίων ετών, τους κλάδους αιχμής και τις αγορές όπου αποστέλλονται τα προϊόντα της περιοχής. Τέλος, οι κύριοι Διαμαντίδης και Χασάπης παρουσίασαν τον οδηγό εξωστρέφειας, μια μεθοδολογία 8 βημάτων για τη στρατηγική ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

Για τις ασφαλείς εξαγωγές μίλησε ο κ. Γεώργιος Τζώνης, Officer-Marketing and Sales, της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. Όπως σημείωσε: «Η Export Credit Greece φιλοδοξεί να αποτελέσει τον βραχίονα ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων που θέλουν να εξάγουν. Ως Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) παλαιότερα, αλλά πολύ περισσότερο τώρα, μετά τον εκσυγχρονισμό της, η Export Credit Greece, παραμένει πολύτιμος αρωγός του εξαγωγέα. Άμεσα εισάγουμε έναν νέο πυλώνα λύσεων, αυτόν τον εγγυήσεων. Παράλληλα, μέσα στο 2024 λανσάρουμε στην αγορά επιλογές χρηματοδότησης και χρηματοοικονομικά προϊόντα, στηρίζοντας έμπρακτα επιχειρήσεις που για χρόνια βρίσκονταν εκτός τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα προσφέρουμε έτσι ολοκληρωμένες λύσεις σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος, ανεξαρτήτως μεγέθους».

Την εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Βάσω Αννουλίδου, χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννης Μητλιάγκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Μπάμπης Καραταγλίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών κ. Νικόλαος Ράμμος και ο Υπεύθυνος του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Enterprise Greece κ. Κλεόβουλος Μπούζος.