Skip to main content

Κόντρες στη Βουλή για το φορολογικό

Αντιπαράθεση σε πολύ υψηλούς τόνους ξέσπασε στη Βουλή, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αγ. Τζέκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το φορολογικό ν/σ κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Το μόνο κόμμα με αδιαφα
Για «νομοσχέδιο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δίκαιη αναδιανομή, την αύξηση φορολογικών εσόδων και την επιθυμητή μείωση ελλείμματος» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Μακρυπίδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο. «Από την στάση μας σήμερα θα κριθούμε όλοι, όχι με λόγια, αλλά με έργα, γιατί ακούω ότι "βάζουμε πλάτη" στα λόγια. Σήμερα είμαστε ενώπιος ενωπίω όλοι και από την στάση μας θα κριθούμε», ανέφερε.

 Επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, ο κ. Μακρυπίδης υπογράμμισε τη «μεγάλη τομή», που γίνεται στον τρόπο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ως το στοιχείο που «πέραν κάθε άλλου διακρίνει τις πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές της κυβέρνησης και των κομμάτων της συντηρητικής παράταξης, "της πολυκατοικίας"».

«Η ΝΔ κατάργησε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που αφορούσε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους και επέβαλε το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας στα τριάμισυ εκατομμύρια των μικροϊδιοκτητών και μεσαίων ιδιοκτητών. Και με την κατάργηση, στην ουσία, της φορολόγησης από κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές των μεγάλων περιουσιών, κάποιος κληρονόμησε μέχρι και νησί και δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ. Αυτό ήταν συνειδητή επιλογή των πολιτικών της ΝΔ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Καράογλου, παραδέχθηκε αρχικά πως η δεινή δημοσιονομική κατάσταση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση «και στα λάθη της τότε κυβέρνησης», αλλά ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστησε την Ελλάδα «το μαύρο πρόβατο της υφηλίου, έναν επαίτη των αγορών».

Ο κ. Καράογλου έκρινε πως το νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό, καθώς «χτυπά τους μικρομεσαίους, που είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, 800.000 επιχειρήσεις, με το σύστημα της αυτοπεραίωσης, θα πληρώσουν υπερδιπλάσιους φόρους απ΄αυτούς που πλήρωναν μέχρι χθες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους για χρήματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει, μόνο και μόνο με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσίας. Η υπαγωγή όλων των επιχειρηματιών στον λογιστικό προσδιορισμό πολλαπλασιάζει τη γραφειοκρατία. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ καταργείται συνδεόμενο με τις αποδείξεις για τα πολύ μικρά εισοδήματα. Το νομοσχέδιο ενοχοποιεί την ιδιοκτησία, χτυπά την χρηματαγορά και τον οικοδομικό κλάδο, δεν βάζει τεκμήρια διαβίωσης αλλά ασφυξίας. Δημιουργεί αντικίνητρο επιχειρηματικότητας, με συντελεστή επιχειρήσεων 40%, που είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ενώ άλλες χώρες δίπλα μας, η Βουλγαρία και η Κύπρος, έχουν 10% φορολογικό συντελεστή».

«Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον εργαζόμενο λαό, να τον καταστήσει συνένοχο της καπιταλιστικής κρίσης, ώστε να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί και που είναι μόνιμες και όχι προσωρινές. Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να τις αποδεχθεί και να υποταχθεί στη μοίρα του, όπως τον καλούν όλοι αυτοί», ανέφερε στην εισήγησή του ο Αγ. Τζέκης εκ μέρους του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως επιδιώκει τη φορολογική δικαιοσύνη και ότι καταργεί φοροαπαλλαγές των νομικών προσώπων, ενώ το νομοσχέδιο είναι γεμάτο με εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις, που προβλέπονται από διμερείς συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, κι εσείς λέτε ότι θα πιάσετε τις "οφ σορ", που πηγαίνουν ακριβώς σε τέτοιες χώρες. Εξαιρέσεις, που αφορούν αμοιβαία κεφάλαια και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, επενδύσεων χαρτοφυλακίου, διανομής και παροχής φυσικού αερίου, τεχνικές εταιρείες. Εξαιρέσεις για τα κέρδη φυσικών προσώπων και εταιριών από την πώληση μετοχών, αν κρατηθούν για ένα τρίμηνο, για τόκους καταθέσεων και τόκους από ομόλογα ή για μετοχές σε εταιρίες με μερίδια. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα προϊόντα με τα οποία εφοδιάζονται οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Ενώ η κυβέρνηση χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ετοιμάζει φοροεπιδρομή για τους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες».

Επιπλέον, ο κ. Τζέκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος», φράση που προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Η καταγγελία αποτελεί βαρύτατη ύβρη και την επιστρέφω. Το μόνο κόμμα με αδιαφανείς οικονομικούς πόρους, που την διερεύνηση δεν την αποδέχεται μέσα σ΄αυτή τη Βουλή, είναι το κόμμα του», είπε ο Θ. Πάγκαλος.

«Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παρά να καταφύγει στον ωμό αντικομμουνισμό, που μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Η διάταξη η συγκεκριμένη, αυτό που κάνει είναι να ξεπλένει μαύρο χρήμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, για να προκαλέσει και πάλι την απάντηση του κ. Πάγκαλου: «Άλλο να λέτε ότι αυτό το κάνει το νομοσχέδιο και άλλο να λέτε ότι το κάνει η κυβέρνηση».

Στο θέμα, ωστόσο, παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως κατά τη συζήτηση της αντίστοιχης ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας, το 2004, το ΚΚΕ είχε κρατήσει αντίστοιχη στάση. «Τι έλεγε όμως ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης, ο κ. Κουτσούκος, ο κ. Κουσελάς, η κ, Τζάκρη; Ακριβώς τα ίδια που λέει το ΚΚΕ», παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης κατηγόρησε το «τετρακομματικό κράτος των Αθηνών», πως αποποιείται τη λογική της εθνικής οικονομίας, ενώ στην πράξη επιβάλλει φορολογία στις επιχειρήσεις, αγνοώντας τους κινδύνους φυγής των κεφαλαίων σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. «Μονίμως χτυπιούνται οι νόμιμοι. Βάζουμε ταμειακές μηχανές στις λαϊκές αγορές, διότι γίνεται φοροδιαφυγή. Εδώ όμως έχουμε φτάσει, οι αλλοδαποί μικροπωλητές στην Ερμού να δέρνουν καταστηματάρχες, όταν τους λένε να μην έχουν τον πάγκο τους μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος. Μόνο από το ΦΠΑ, έχουμε 4,2 δισ. ευρώ φοροαποφυγή απ΄Α το παραεμπόριο. Εσείς, όμως, θέλετε να αυξήσετε τα δημόσια έσοδα, χωρίς να θίξετε τη βασική ιδεολογική σας προτεραιότητα, που είναι η παγκοσμιοποίηση».

Ο κ. Πολατίδης επεσήμανε ακόμη ότι «οι διασταυρώσεις στοιχείων διαρκώς μεταφέρονται στο μέλλον, από το 1992 μέχρι σήμερα», αντιτάχθηκε στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων και πρότεινε να υπάρξει διαφορετική φορολόγηση των παραγωγικών και των μη παραγωγικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και να επιλέγονται τα στελέχη του ΣΔΟΕ με κλήρωση. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα, να μην αλλάξει σύντομα το νομοσχέδιο στα βασικά του σημεία, καθώς «αυτό θα ήταν ό,τι το πιο αντιαναπτυξιακό θα μπορούσατε να κάνετε».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, εκτίμησε πως από το νομοσχέδιο, «αντί για την τομή της φορολογικής δικαιοσύνης και εξυγίανσης, όταν εφαρμοστεί, θα προκύψουν νέες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, τους συνεπείς φορολογούμενους - τα διαχρονικά κορόιδα της υπόθεσης».

«Αν ένας βιοπαλαιστής δωρίσει με γονική παροχή στο παιδί του ένα δυάρι, θα φορολογηθεί με συντελεστή 10%. Για τη μεταβίβαση μιας μικρής επιχείρησης, μιας Ο.Ε. στο παιδί, θα πρέπει να πληρώσει φόρο 20%. Αν όμως ένας πάμπλουτος μπαμπάς δωρίσει στον γόνο του την πολύ μεγάλη επιχείρησή του, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, θα φορολογηθεί με 0,15%. Μειώνεται η φοροαπαλλαγή των τόκων στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία, με την οποία είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους πολλά νέα ζευγάρια. Η φοροδιαφυγή δεν θίγεται, αφού αφήνεται άθικτος ο διεφθαρμένος φοροελεγκτικός μηχανισμός», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε φορολόγηση των κερδών των Τραπεζών με 50%, αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 45% για τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του τόπου, φορολόγηση της μακροχρόνιας υπεραξίας των μετοχών, αύξηση της φορολογίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και επαναφορά της για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και είσπραξη του 20% των ανείσπρακτων οφειλών, που ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο θα γίνει σύμμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ έκανε λόγο για «αμηχανία» στο λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Θα κάνει αυτοκριτική; Θα μείνει σε μια στείρα καταγγελία; Δυστυχώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα γεγονός: Ήταν όλοι τους εκεί, όταν έγιναν αυτά που έγιναν σ΄αυτή τη χώρα και χειροκροτούσαν».

«Με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από την εποχή του παγκοσμίου πολέμου, ως πολιτικό σύστημα και πολιτικά κόμματα πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», απάντησε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Και πρόσθεσε: «Εγώ, από τη μεριά της ΝΔ, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τα 3 δισ. ευρώ χρέος που παρέδωσε η ΝΔ το 1981. Ζητώ συγγνώμη για τα 3 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή καινούργιο χρέος, που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη της ΝΔ. Ζητώ συγγνώμη για τα 7 δισεκατομμύρια του πρωτογενούς χρέους, του καινούργιου χρέους που δημιούργησε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. Ο υπουργός είπε ότι το σημερινό χρέος είναι 300 δισ. Περιμένω από κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη για τα 287 δισ. ευρώ των χρεών που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως τη δεκαετία του ΄80».

«Εμείς να δεχθούμε το μερτικό της ευθύνης ότι εντρυφήσαμε σε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Όμως δεν καταστρέψαμε εμείς την ελληνική οικονομία. Το χρέος είναι δικό σας παιδί, είναι παιδί του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, της χαμένης για την οικονομία δεκαετίας του ΄80», ανέφερε.

«Το χρέος από το 1830 μέχρι το 2004 είχε φτάσει στα 180 δισ. Και από το 2004 μέχρι το 2009, μέσα σε πεντέμισυ μόλις χρόνια, το χρέος έφτασε από τα 180 δισ. στα 300», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. «Γι΄αυτά θα πρέπει, κε Κεφαλογιάννη, η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη απ΄τους Έλληνες πολίτες», είπε.

«62 δισ. δώσαμε για τόκους των δανείων σας. 72 δισ. βρήκαμε τα χρέη για τα εξοπλιστικά που υπέγραψε ο Γ. Παπαντωνίου. Και είναι και 6 δισ. τα χρέη για τα νοσοκομεία. Προσθέστε και τα 7 δισ. που σας λέω εγώ να φτάσετε τα 300 δισ.», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Αυτά τα ξέρετε. Ποιον κοροϊδεύετε;», ρώτησε.


Κόντρα στη Βουλή για ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στη στάση του ΛΑΟΣ, υπενθυμίζοντας το παλιό σύνθημα «λαός - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» και ζήτησε να διευκρινίσει η κυβέρνηση εάν προτίθεται να απολύσει τους δημοσίους υπαλλήλους στις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα κλείσουν, παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.

«Ο κος Πάγκαλος χθες είπε ναι. Ας πει επίσημα η κυβέρνηση, δια του υπουργού των Οικονομικών, αν απολύσει τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Είχα την αίσθηση ότι τα ελλείμματα, τα δάνεια και τα υπόλοιπα τα είχε η ΝΔ ξεκαθαρίσει μετά την απογραφή που αποφάσισε, όταν ανέλαβε την εξουσία», απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής.

«Για τα μετά το 2004, ας κάνει υπομονή ο αγαπητός συνάδελφος, καθώς πλησιάζει ο χρόνος όπου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των εξεταστικών Επιτροπών για Siemens και Βατοπέδι κι έρχεται η σειρά και για την εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία», είπε.

«Ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των ατομικών εισοδημάτων μέχρι τις 40.000 ευρώ. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη, ιστορική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, εμείς προχωρούμε τολμηρά σε φορολογική ελάφρυνση και δίνουμε μια ανάσα στα μικρομεσαία εισοδήματα. Η μείωση της φορολογίας σε αυτά ακριβώς τα εισοδήματα είναι που ελπίζουμε να οδηγήσει σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ιδιωτών, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης των αγαθών και των υπηρεσιών και μέσω αυτών, στην αύξηση της παραγωγής», τόνισε ο κος Παπουτσής.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ περί «χαριστικής βολής στον κατασκευαστικό κλάδο», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που βασιζόταν στο τρίπτυχο οικοδομή-αντιπαροχή-καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ήταν ένα μοντέλο με ημερομηνία λήξης, που δυστυχώς για εκείνους που το εκμεταλλεύτηκαν έχει παρέλθει προ πολλού».

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδεπίγραφα ότι ελαφρύνονται τα λαϊκά εισοδήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση του ΦΠΑ, τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης, την εισαγωγή του ΦΠΑ και σε άλλους τομείς υπηρεσιών», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Μια τετραμελής οικογένεια με 30.000 ευρώ εισόδημα, επιβαρύνεται φορολογικά 600 ευρώ. Για εκείνον που παίρνει 10.000 ευρώ, είναι 100 ευρώ παραπάνω. Όσο για τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή, θα αποδειχθεί ένα νέο κυνήγι μαγισσών σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων», είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προκάλεσε επίσης τα κόμματα εξουσίας να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί υπάρχουν ελλείμματα»: «Είναι μόνον η διαχείριση ή έχει να κάνει με την ίδια τη φύση των επιλογών που υπερασπίζεστε, δηλαδή την τεράστια χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, τα τεράστια ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και της απελευθέρωσης των αγορών; Γιατί την τελευταία δεκαετία έδωσαν οι κυβερνήσεις 300 δις ευρώ για τόκους και χρεολύσια και τον Δεκέμβριο του 2009 το χρέος παρέμεινε 307 δις; Τι έκαναν άλλο, παρά μια τρύπα στο νερό χρηματοδοτώντας με κάθε τρόπο τους κεφαλαιοκράτες;», ρώτησε ο κος Καραθανασόπουλος.

Απαντώντας στον Μ. Κεφαλογιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, αντείπε πως η ΝΔ ετεροπροσδιορίζεται και «περιμένει να δει σε ποια θέση του πολιτικού φάσματος θα κινηθεί ο ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να τοποθετηθεί ανάμεσά τους. Αρχίστε λοιπόν να βρίσκετε το στίγμα σας, διαφορετικά, αν δεν μπορείτε να το πράξετε, να πείτε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να σας στείλει εκεί στη Ρηγίλλης κανένα non paper», ανέφερε.

«Όταν ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό, εμείς δεν στηρίζουμε τον κ. Παπανδρέου, αλλά την Ελλάδα. Όταν όμως έρχεται εδώ, τότε τα ακούει και από την καλή και απ΄την ανάποδη - εξ ου και η καταψήφιση του συνόλου, σχεδόν, των νομοσχεδίων που κατέβασε το ΠΑΣΟΚ», διευκρίνισε ο κος Ροντούλης, για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως «το θέμα δεν είναι αν θα βρεθούν τα λεφτά του δανεισμού της Ελλάδας, αλλά το ότι το κακό θα σπάσει στα εθνικά ζητήματα: Ήδη τεκταίνονται διάφορα σενάρια στα παρασκήνια διεθνών παραγόντων και για το Κυπριακό και το Αιγαίο και για τα Σκόπια. Πώς, λοιπόν, ένα κόμμα που αναδεικνύει τέτοιου είδους ζητήματα ταυτόχρονα δέχεται την κριτική πως «βάζει πλάτη» στην κυβέρνηση;», ρώτησε.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στηλίτευσε, τέλος, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προβλέποντας πως θα αποσυρθεί, όπως συνέβη τρεις φορές στο παρελθόν. «Αποσυρόμενος, ωστόσο, θα αφήσει πίσω του συντρίμμια όσον αφορά την οικονομική ευρωστία της μεσαίας ελληνικής τάξης», εκτίμησε.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «στη χώρα αυτή, έχουμε τρία κόμματα στη συσκευασία μιας πολιτικής: ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία. Υπερασπίζοντας αποφάσεις, σαν και αυτές που ελήφθησαν τελευταία στην ΕΕ, μετατρέπετε τη χώρα σε μπανανία, σε πρότυπο κοινωνικής κατεδάφισης για όλη την Ευρώπη».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει πλέον τον σοσιαλφιλελεύθερο χαρακτήρα του, οδηγώντας μας στη χούντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Λέγατε πως λεφτά υπήρχαν. Τώρα λέτε πως δεν υπάρχουν, αλλά βρίσκετε να δίνετε στις τράπεζες 17 δισ. μετρητά, την ώρα που όταν η ΝΔ έδινε τα 28 δισ., καταγγέλλατε αυτές τις ρυθμίσεις με μεγαλύτερη μανία και από εμάς. Αυτά τα 17 δισ. δεν ανεβάζουν το spread, αφού διευρύνεται ισόποσα ο δανεισμός της χώρας;», ρώτησε.

«Γιατί δεν βάζετε τεκμήριο την αγορά ομολόγων; Αν αγοράσω μετοχές αξίας 1 δισ., οι μετοχές δεν είναι τεκμήριο για τα εισοδήματά μου. Μπορώ να ξεπλύνω το χρήμα μου με αυτό και μετά, με την πώληση των μετοχών, να κάνω οποιεσδήποτε αγορές και να τις δικαιολογώ με την πώληση των μετοχών», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Λαφαζάνης.