Skip to main content

Koru: Το νέο γαστρονομικό ξεκίνημα από τη Θεσσαλονίκη που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών

Η Κέλλυ Αλιμπινίση και η Πελαγία Καραϊλή ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στήσουν ένα εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας που πιστεύει στη φιλοσοφία της παρέας

Είναι για εκείνες ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή και την επαγγελματική τους πορεία. Μια στροφή που τις έκανε να αφήσουν πίσω τους δρόμους που είχαν χαράξει επί δεκαετίες και να βαδίσουν σε ένα νέο μονοπάτι με οδηγό την κοινή τους αγάπη για το φαγητό. Η Κέλλυ Αλιμπινίση, επί 27 χρόνια στέλεχος στην Τράπεζα Πειραιώς, και η Πελαγία Καραϊλή, που εργαζόταν επί 20 χρόνια στην επικοινωνία και το μάρκετινγκ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στήσουν το Koru, ένα εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας στη οδό Ολύμπου 15 στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η ανάγκη τους να συμβολίσουν αυτή τη νέα εκκίνηση συνάντησε στην πορεία το όνομα Koru, που σημαίνει «νέα ξεκινήματα» στη γλώσσα των Maori, ενώ είναι επίσης ένα φυτό με σπειροειδή μορφή -που χρησιμοποιήθηκε στο λογότυπο του εστιατορίου- και δείχνει την αέναη προσπάθεια για εξέλιξη. Παράλληλα, ελαφρώς παραφρασμένο το όνομα παραπέμπει στην αρχαία ελληνική λέξη «κόρος», που σημαίνει κορεσμός, χορτασμός, ικανοποίηση.

Image

Φρέσκες ελληνικές πρώτες ύλες και δημιουργική κουζίνα

Σε αυτή ακριβώς την ικανοποίηση, που θα επιτυγχάνεται μέσα από μια ολιστική εμπειρία, στόχευσαν από την πρώτη στιγμή οι δύο συνεργάτιδες, που βάσισαν τη φιλοσοφία του εστιατορίου στους εξής βασικούς πυλώνες: το Koru αξιοποιεί φρέσκες, εποχιακές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς, θέλοντας να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γης και θάλασσας, για να δημιουργήσει πιάτα που ανασκαλεύουν αναμνήσεις από τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια μέσα όμως από νέα γευστικά μονοπάτια. Επίσης, φροντίζει, ώστε η εξυπηρέτηση να είναι φιλική, αλλά και με γνώση του μενού και των κρασιών του καταλόγου, ώστε να υπάρχει συμβουλευτική για το καλύτερο pairing φαγητού και οίνου, που θα μεγιστοποιεί τη γευστική εμπειρία. Ένας ακόμα πυλώνας είναι ο χώρος, φωτεινός και χαρούμενος, όπου επελέγη μια vintage, industrial προσέγγιση και δημιουργήθηκε ένα οικείο περιβάλλον για τους πελάτες. Μεγάλη έμφαση όμως έδωσε το Koru και στη λίστα των κρασιών, που περιλαμβάνει ένα μείγμα δημοφιλών ελληνικών ετικετών, αλλά και ετικετών από λιγότερο γνωστά οινοποιεία, 55 στο σύνολο, με μια γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας, και οίνους τόσο μονοποικιλιακούς όσο και blend. Σε όλα αυτά η Κέλλυ και η Πελαγία πρόσθεσαν και το στοιχείο της μουσικής, δημιουργώντας play lists -οι οποίες είναι διαθέσιμες και στο spotify- που συνοδεύουν αρμονικά το φαγητό και ενισχύουν την όλη εμπειρία. Και βέβαια αυτονόητος πυλώνας και βάση όλων ήταν η υγιεινή και η καθαριότητα, όπως εξηγούν. 

Image

Το food sharing και η πολλαπλή εμπειρία

Στη φιλοσοφία του Koru εντάσσεται και το food sharing, αφού οι δύο συνεργάτιδες θέλουν οι πελάτες αντί μίας μοναχικής… μερίδας ο καθένας, να μοιράζονται τα πιάτα, για να έχουν μια κοινή εμπειρία. Άλλωστε, η Κέλλυ και η Πελαγία προσπαθούν αυτή η κοινή εμπειρία να δημιουργείται και μεταξύ της ανοιχτής κουζίνας του Koru και της σάλας. 
«Δεν θέλουμε να έρθει απλώς να φάει κάποιος στο Koru, αλλά αυτή να είναι η έξοδός του, να περάσει καλά και να νιώσει με όλες τις αισθήσεις του αυτό που έχουμε να του προσφέρουμε» λέει στη Voria.gr η Πελαγία Καραϊλή. 

 

Ένα στοιχείο για το οποίο είναι επίσης υπερήφανες οι δημιουργοί του Koru είναι και τα τυριά από ελληνικά τυροκομεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας που δεν συναντά κανείς συχνά σε εστιατόρια και τα οποία αναδεικνύουν στο μενού τους μέσα από ειδικά πιάτα, όπως για παράδειγμα το ξύγαλο Κρήτης που σερβίρεται ως μιλφέιγ με μαρμελάδα ντομάτας ή η γωνιανή μαζί με σάλτσα σοκολάτας και κροκάν αμυγδάλου.  

Image

Στα επόμενα σχέδια του Koru είναι και κάποιες δράσεις, όπως ένα pairing φαγητού-κρασιού και κρασιού-μουσικής στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και η πρόταση 3-4 ετικετών κρασιού τον μήνα σε ιδιαίτερες τιμές γνωριμίας, ώστε να τα συστήσει στο κοινό.    

Image

«Αυτό που πιστεύουμε ότι μας διαφοροποιεί είναι η συνολική εμπειρία που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε» λέει η Πελαγία Καραϊλή. Η ίδια έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία του Koru, ενώ η Κέλλυ Αλιμπινίση είναι υπεύθυνη για το μενού, τη σωστή λειτουργία της κουζίνας και συχνά φορά και τη στολή του σεφ και μαγειρεύει. Ήταν άλλωστε εκείνη που οραματίστηκε αρχικά τη ζωή της διαφορετικά, όταν άρχισε να σπουδάζει μαγειρική και μέσα από τη συνάντησή της με την Πελαγία βρήκε την ιδανική συνοδοιπόρο για τη γευστική αυτή περιπέτεια.  

Image

 

Image