Skip to main content

Κόσοβο: Τεράστιες ουρές στο αεροδρόμιο της Πρίστινα μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της ζώνης Σένγκεν (vid)

Πλέον οι 1,8 εκατομμύρια πολίτες της βαλκανικής χώρας θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε λιγότερες από 20 χώρες χωρίς βίζα.

Στο αεροδρόμιο της Πρίστινα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Κοσοβάροι προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ, καθώς από τη Δευτέρα καταργήθηκαν οι ταξιδιωτικές θεωρήσεις για ταξίδια στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η μόνη περιοχή στα Δυτικά Βαλκάνια της οποίας οι πολίτες εξακολουθούσαν να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Κοσόβου είχε διοργανώσει ένα κρατικό λαχείο, το οποίο επέτρεψε σε 50 άτομα να ταξιδέψουν στη Βιέννη, για να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας περιόδου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι υποδέχθηκε τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο. «Περιμέναμε πολύ καιρό, αυτό ήταν μια μακρά αδικία, αλλά τελικά τα καταφέραμε», ανέφερε.

Ο χώρος Σένγκεν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των χωρών-μελών χωρίς να περάσουν από συνοριακούς ελέγχους.

Οι σκληρές απαιτήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι εσωτερικές διαφορές έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία για το Κόσοβο για πολλά χρόνια. Το 2018 η ΕΕ είπε ότι πληρούνταν όλες οι απαιτήσεις, αλλά η Γαλλία και η Ολλανδία ανέστειλαν την απόφαση φοβούμενοι ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά παραμένει εκτός ΟΗΕ ενώ έχει αναγνωριστεί μόνο από 110 χώρες. Πλέον οι  1,8 εκατομμύρια πολίτες τουυ θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε λιγότερες από 20 χώρες χωρίς βίζα.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν κατάχρηση των κανόνων του Σένγκεν, καθώς επιτρέπεται η παραμονή στις χώρες της ΕΕ για έως και 90 ημέρες, κάθε 180 ημέρες, μόνο ως τουρίστες.