Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι σεισμοί δεν κλείνουν ραντεβού, λέει ο Παπαζάχος - «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, σκοτώνουν οι κατασκευές»

Εκδήλωση από τον δήμο Παύλου Μελά για την αντισεισμική προστασία των σχολείων - Παρά τις ασκήσεις, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη των παιδιών για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν σε έναν σεισμό

Σε ημερίδα για την αντισεισμική προστασία των σχολικών μονάδων στον δήμο Παύλου Μελά μίλησε ο Κώστας Παπαζάχος, γνωστός καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και ερωτώμενος από τη Voria.gr σχετικά με όλα όσα ακούγονται τα τελευταία 24ωρα για έναν επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπάζαχος επισήμανε με νόημα ότι οι σεισμοί δεν κλείνουν ραντεβού. «Εδώ έχουμε το γνωστό φαινόμενο όπου μια επιστημονική πληροφορία ερμηνεύεται, κατανοείται και εξηγείται με τον πλέον λάθος τρόπο. Δεν περιμένουμε κανέναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος μας έχει κλείσει ραντεβού ότι θα γίνει για παράδειγμα αύριο το απόγευμα. Υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο σε ένα τμήμα του εδώ και πάρα πολύ καιρό ''χρωστάει" έναν σεισμό, δηλαδή δεν έχει σπάσει και είναι ένα ρήγμα πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει ότι ο σεισμός μπορεί να γίνει αύριο, σε πέντε σε δέκα, σε 50 ή σε 100 χρόνια. Κανείς δεν περιμένει και τίποτα δεν επίκειται. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει κάποια στιγμή και πρέπει η κοινωνία της Κωνσταντινούπολης να δει πώς θα περιορίσει τις επιπτώσεις. Από αυτό μέχρι το επίπεδο να αναρωτιέται ο κόσμος αν θα πρέπει να πάει στην Κωνσταντινούπολη ή όχι, και όλη αυτή η παραφιλολογία δεν είναι απλώς επικίνδυνη αλλά ατεκμηρίωτη και μπερδεύει τον κόσμο. Όταν με κάθε σεισμό που γίνεται δεξιά-αριστερά πανικοβάλλουμε τον κόσμο χάνεται το μήνυμα και το μήνυμα είναι ότι "δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, σκοτώνουν οι κατασκευές". Καλύτερα να ενδιαφερθούμε για τα κτήριά μας έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ενημέρωση για τους σεισμούς, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι παρά τις ασκήσεις που γίνονται εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη των παιδιών για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν σε έναν σεισμό. «Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσει στην ελληνική κοινωνία η πληροφορία και η γνώση που θα λάβουν να την αξιοποιήσουν στη ζωή τους».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ναι μεν υπάρχει ένα πρόγραμμα ασκήσεων αλλά έχει χαλαρώσει και δεν τηρείται με τη συνέπεια που πρέπει. «Σαφώς οι ενημερώσεις μπορούν να γίνονται πιο οργανωμένα όχι μόνο σε επίπεδο δήμου αλλά Περιφέρειας», είπε.

Η Ασημίνα Κούρου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ανέφερε πως η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι πρώτη προτεραιότητα για τον ΟΑΣΠ.

Όπως επισημαίνει, η δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο ενημέρωσης στη σχολική κοινότητα φαίνεται ότι έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στα σεισμικά συμβάντα γιατί τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι και ξέρουν τι να κάνουν.
«Η θωράκιση των σχολείων είναι σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό είναι συνδυασμός διαφόρων στρατηγικών δράσεων», τονίζει.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης σημείωσε για την εκπαιδευτική δράση: «Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η αντισεισμική προστασία πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει κυρίως δύο πράγματα - κανόνες, τεχνικές προδιαγραφές, έλεγχοι των κτηρίων μας και των βασικών υποδομών αλλά παράλληλα και ενημέρωση. Ενημέρωση διαρκής, πλήρης και προς όλες τις ηλικίες. Στον δήμο Παύλου Μελά προχωρούμε σε αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων και ταυτόχρονα, με εκδηλώσεις όπως η σημερινή, θέλουμε να ενημερώσουμε κατοίκους και δημότες. Ο σεισμός δεν προβλέπεται, προβλέπονται όμως συγκεκριμένες πρακτικές αντιμετώπισής του και μετριασμού των επιπτώσεών του».

Να σημειωθεί ότι το Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» γέμισε από μαθητές σχολείων ενώ υπάρχει και διαδικτυακή μετάδοση σε όλα τα σχολεία του δήμου.