Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
x

ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ-ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ «GAME CHANGER» (VID)

Στις 12 Μαΐου στην Αθήνα η νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον Νίμιτς. «Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για λύση», το μήνυμα Κοτζιά.

Το Σάββατο 12 Μαΐου στην Αθήνα θα συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, μαζί με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε ένα με δύο κεντρικά ζητήματα να λύσουμε και χθες και σήμερα κουβεντιάζαμε παραλλαγές λύσεων ή δυνατοτήτων στα θέματα που μας απασχολούν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ έχουν κάνει τόση πολύ δουλειά τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς.

«Νομίζω ότι πρέπει να το παλέψουμε μέχρι τέλους, να το παλέψουμε μέχρι να βρεθεί η λύση», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι η λύση του προβλήματος αυτού θα είναι «game changer».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει χρόνος για να λυθεί το θέμα, ο ίδιος επισήμανε: «Η ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΠΓΔΜ για το κατά πόσο έχει βρεθεί συμφωνία στο erga omnes, ο κ. Κοτζιάς αποκρίθηκε χαρακτηριστικά πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε κάνει πάρτι, αλλά σκοπεύουμε να κάνουμε πάρτι.  

«Ισχύει αυτό που λέω πάντα. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος επίσης στις διμερείς σχέσεις, αλλά αυτή τη φορά με την Αλβανία, σημείωσε ακόμα ότι μέχρι τέλος του μήνα ελπίζει να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Συνέδριο για τη συνδεσιμότητα στη Θεσσαλονίκη

Από τα βασικά θέματα που απασχόλησε όπως είπε ο κ. Κοτζιάς τη Σύνοδο είναι η συνδεσιμότητα στην περιοχή. Όπως μάλιστα ανέφερε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου προτάθηκαν νέες ιδέες, όπως η μετακίνηση με υδροπλάνα καθώς η περιοχή διαθέτει πολλές λίμνες και ποτάμια.

Μάλιστα για το θέμα της συνδεσιμότητας θα γίνει ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο θα συμμετέχουν πολιτικοί, επιστήμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες και εταιρείες.

Η θέση της Θεσσαλονίκης

«Όταν πέσουν ουσιαστικά τα σύνορα στην περιοχή, όταν αναπτύξουμε τη συνεργασία και λύσουμε όλα τα προβλήματα που δημιουργούν αναστολές θα αποδειχθεί και θα αναδειχθεί πως η Θεσσαλονίκη είναι το αυτονόητο κέντρο όλης αυτής της περιοχής περιοχής, που έχει μεγάλη παράδοση στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή η αναβάθμιση θα δώσει στη Θεσσαλονίκη τη θέση που της αξίζει», σημείωσε ο υπουργός αναφορικά με τη σημασία της πόλης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ