Skip to main content

Κοτζιάς: Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος αν η Τουρκία ήταν δημοκρατική

Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του χθες στο Βερολίνο.

Στην Τουρκία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του χθες στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο.

«Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη, εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα», είπε, σημειώνοντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον αγώνα της Ευρώπης προκειμένου να την "κερδίσει"».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να τίθεται το ερώτημα εάν θέλουμε ή όχι την Τουρκία: απεναντίας, «η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή όχι».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε:
«Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η Ρωσία διαθέτει στους Τούρκους όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και δημοσίως, θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους S-400, προσπαθεί να πάρει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ θα παραλάβει έξι υποβρύχια από την Γερμανία. Το ερώτημα είναι, συνέχισε, τι τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα όπλα στην Τουρκία.