Skip to main content

Κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων σκευασμάτων με υαλουρονικά και botox - Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα η δράση των μελών του

Τα σκευάσματα που αποθηκεύονταν στη Θεσσαλονίκη, χορηγούνταν σε σπίτι στην Αθήνα όπου γίνονταν παράνομα επεμβάσεις

Κύκλωμα διακίνησης παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπότοξ, αλλά και διενέργειας παράνομων επεμβάσεων με χώρο δράσης τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ξεσκέπασαν έπειτα από συστηματική έρευνα αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν σε περιοχή της Αθήνας παράνομο ιατρείο σε σπίτι όπου γινόντουσαν ιατρικές επεμβάσεις ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Συγκεκριμένη, μια 30χρονη, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία,  χορηγούσε σε πελάτες της σκευάσματα υαλουρονικού οξέως και μπότοξ, τα οποία, έχουν χαρακτηριστεί ως απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρούνται επικίνδυνα για τους χρήστες.

Η ίδια προωθούσε όσα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να επεκτείνει το πελατολόγιό της.

Παράλληλα, στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, εντόπισαν εταιρία εμπορίας αναλωσίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία προμηθευόταν και διέθετε στην αγορά μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για μπότοξ και αισθητικές επεμβάσεις.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι 32χρονος, ιδιοκτήτης της εταιρίας, προμηθεύονταν από χώρες τους εξωτερικού τα εν λόγω σκευάσματα, που σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ. δεν θεωρούνται ασφαλή, ενώ 42χρονος, υπάλληλος στην εταιρία, ήταν επιφορτισμένος με την περαιτέρω διακίνηση των σκευασμάτων στους πελάτες.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν.

Συνολικά από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 106 σκευάσματα ιατροτεχνολογικών υλικών (υαλουρονικό, μπότοξ κλπ), πλήθος διαφημιστικών καρτών και καρτών με οδηγίες προφύλαξης και αντιμετώπισης παρενεργειών και ημερολόγιο και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος της 30χρονης θα υποβληθεί αρμοδίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες  ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.