Skip to main content

Κύπρος: Επίθεση από Τουρκοκύπριους στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη

Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα επειδή οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή

Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο, δέχθηκαν επίθεση από Τούρκους και Τουρκοκύπριους, γιατί προσπάθησαν να εμποδίσουν παράνομες εργασίες του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη στο δικοινοτικό χωριό Πύλα.

Το κατοχικό καθεστώς κάνει εργασίες δημιουργίας δρόμου μεταξύ της Πύλας και του Άρσους. Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι αυτές οι εργασίες είναι παράνομες και διαταράσσουν το στάτους κβο της περιοχής, παραβιάζοντας τη νεκρή ζώνη.

Οι Τούρκοι αγνόησαν τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για τερματισμό των έργων και σήμερα στρατιώτες της UNFICYP πήγαν στην περιοχή για να επιβάλουν τη τάξη. Οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν και τους επιτέθηκαν καταστρέφοντας και αυτοκίνητα του ΟΗΕ.

Πριν λίγο η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα καθώς οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή.

Οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει δεσμευμένη να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Πηγή: protothema