Skip to main content

Κύπρος: Η ιστορία του προσφυγικού γραμματόσημου σε μια μεγάλη έκθεση στην Αγία Νάπα

Το εμβληματικό χαρακτικό του Α. Τάσσου έγινε συνώνυμο του αγώνα των Κυπρίων και της τουρκικής κατοχής

Ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του προσφυγικού γραμματοσήμου, γνωστού ως Προσφυγόσημο, που θεσπίστηκε με κυβερνητική απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου 1974 και σκοπό είχε την ενίσχυση του Ταμείου Προσφύγων. Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Σεφερικών Μελετών. 

Η έκθεση για το Προσφυγόσημο έχει διττό σκοπό. Αφενός, επιδιώκει να αναδείξει την καλλιτεχνική αξία του σπουδαίου χαρακτικού που απεικονίζει, δηλαδή το εμβληματικό χαρακτικό του Α. Τάσσου με τίτλο «Κύπρος 1974», καθώς και την επίδρασή του στην πολιτιστική δημιουργία του τόπου μας στα χρόνια που ακολούθησαν. Από την άλλη, εστιάζει στο ρόλο του ως τεκμήριο του Κυπριακού προβλήματος. Το γεγονός και μόνο ότι μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ισχύ αποδεικνύει ότι οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος της Κύπρου παραμένουν αναλλοίωτες όπως πριν 49 χρόνια.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα σημαντικών Κύπριων καλλιτεχνών, παλαιότερων και σύγχρονων, που δημιουργήθηκαν με αφορμή την Τουρκική εισβολή και τον βίαιο διαχωρισμό που επέβαλε στη γη μας το σκληρό συρματόπλεγμα. Παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Τηλέμαχου Κάνθου, Γιώργου Σκοτεινού, Λευτέρη Οικονόμου, Ανδρέα Λαδόμματου, Γιώργου Γαβριήλ, Λίας Λαπίθη, Ανδρέα Νικολάου, Παναγιώτη Πασάντα, Ελίνας Θεοδότου, Μάριου Θεοφιλίδη, καθώς και φωτογραφίες του Γιώργου Πανταζή και Κάτιας Χριστοδούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα έκθεση αποτελεί το κυρίως απόσπασμα μιας μεγάλης έκθεσης που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Μαρίας Παφίτη. Το ερχόμενο φθινόπωρο και το 2024, έτος που σηματοδοτεί μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή, η έκθεση θα ταξιδέψει σε πόλεις του εξωτερικού.