Skip to main content

Κυριζίδης στη Voria: Στόχος η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του Ηρακλή

Ο νέος πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου μιλά για τα φλέγοντα ζητήματα του Γηραιού - Προτεραιότητα η αύξηση εσόδων στα ταμεία του Ερασιτέχνη, στόχος η χρηματοδότηση ενός νέου γηπέδου από δημόσιους φορείς - Aνοιχτό το ενδεχόμενο ο μπασκετικός Ηρακλής να αιτηθεί wild card την επόμενη χρονιά

Νέα εποχή εγκαινιάζεται στον Γυμναστικό Σύλλογο «Ηρακλής», το τιμόνι του οποίου ανέλαβε και επίσημα, μετά τις αρχαιρεσίες της περασμένης Κυριακής, ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στον δήμο Θεσσαλονίκης, γνωστός για τα κυανόλευκά του αισθήματα, Μάκης Κυριζίδης.

Ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη μιλά σε συνέντευξή του στη Voria.gr για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το ιστορικό σωματείο της Θεσσαλονίκης και τους φιλάθλους του, διατρανώνοντας πως ο Σύλλογος «θα έχει μια ισχυρή φωνή και αυτή η φωνή δεν θα σιωπά σε κανένα επίπεδο», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το έργο του τέως προέδρου, Φώτη Θέου.

Ο κ. Κυριζίδης υπογραμμίζει πως στόχος είναι να αξιοποιηθεί η «τεράστια περιουσία» του Γηραιού στους Χορτατζήδες και τη Μίκρα προς όφελος του νέου Γυμναστικού Συλλόγου, δηλώνοντας παράλληλα πως εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση για χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου από ιδιώτη, ο Σύλλογος θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του και η ανάλογη πρόταση θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργάνου. Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως βασικός σκοπός είναι το νέο σπίτι του Ηρακλή να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους φορείς ώστε «ο Γυμναστικός Σύλλογος να έχει αυτούσιο ένα γήπεδο, γιατί το αξίζει μετά από τόσες δεκαετίες ιστορίας».

Μιλώντας για το μπασκετικό τμήμα, χαρακτηρίζει «χρυσή ευκαιρία» την αναμενόμενη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΚΑΕ Ηρακλής από τον Αμερικανό επενδυτή Μπομπ Μάνσφιλντ, από τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, «υπάρχει μια προσπάθεια κάλυψης αρκετών οφειλών» της ΚΑΕ. Εξάλλου ο Αμερικανός δικηγόρος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα τόσο στα γραφεία του Γηραιού, όπου συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο του Ερασιτέχνη, κ. Θέο όσο και στην αναμέτρηση του Σαββάτου μεταξύ του Ηρακλή και του Αίαντα Ευόσμου στο Ιβανώφειο, όπου παρακολούθησε το ματς της 8ης αγωνιστικής της Elite League με τον τέως και τον νυν πρόεδρο του Συλλόγου. Ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη εκτίμησε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μπασκετικός Ηρακλής να αιτηθεί wild card από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, αν δεν ανέβει κατηγορία αγωνιστικά. «Είναι μια χρυσή ευκαιρία να ανέβει ο Ηρακλής φέτος, να διορθώσει με κάποιες κινήσεις μεταγραφών την εικόνα της ομάδας και γιατί όχι να διεκδικήσει την άνοδο είτε αγωνιστικά είτε με κάποια wild card την επόμενη χρονιά. Δεν είναι θέμα του Γυμναστικού Συλλόγου αλλά παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και ελπίζουμε να ευοδωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τον ποδοσφαιρικό Ηρακλή να μετακομίζει μετά από 63 χρόνια λόγω προβλημάτων στο εμβληματικό γήπεδο του Καυτανζογλείου και να πηγαίνει στη Χαλάστρα, όπου οι αγώνες θα διεξάγονται πλέον παρουσία των φιλάθλων (αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΠΑΕ), ο κ. Κυριζίδης τονίζει πως παρότι που δεν αποτελεί θέμα του Γυμναστικού Συλλόγου, πρέπει να βρεθεί λύση και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να έχει επαφές τις επόμενες ημέρες με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Στράτο Ευγενίου αλλά και τον επιχειρηματία Παναγιώτη Μονεμβασιώτη  ο οποίος ενδιαφέρεται για την αγορά της ομάδας και προς το παρόν έχει μπει στον ποδοσφαιρικό Γηραιό με μια χορηγία.

Μίλησε ακόμη για business plan το οποίο εκπονείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τον Γυμναστικό Σύλλογο, ενώ ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα έχει να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Γηραιού, με την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων που έχουν μείνει στάσιμες και την αύξηση των εσόδων, ούτως ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και τα τμήματα του Συλλόγου.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνεργασία με τη νέα διοίκηση του δήμου, μιας και ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, είναι υποστηρικτής της κυανόλευκης ομάδας, ο κ. Κυριζίδης δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό και κεντρικό επίπεδο, σημειώνοντας πως «οποιοσδήποτε βοηθάει τον Ηρακλή είναι στενός συνεργάτης μας και σύμμαχός μας».

«Το μέλλον του Συλλόγου μπορούμε να το κοιτάμε μονάχα αισιόδοξα από εδώ και πέρα» υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη για να καταλήξει: «Ελπίζω ότι θα λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο και εν συνεχεία με το βόλεϊ - αν δεν είναι φέτος θα είναι του χρόνου - ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα τρία τμήματα που όλοι αγαπάμε στο υψηλότερο επίπεδο και να μπορούμε να δημιουργούμε νέους οπαδούς και νέους φιλάθλους και νέους αθλητές σε όλες τις ακαδημίες».

Οι απαντήσεις του Μάκη Κυριζίδη στη Voria.gr:

Για τα περιουσιακά στοιχεία του Γυμναστικού Συλλόγου: Έχει ανοίξει ο δρόμος μετά την ψήφιση του νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι τεράστια η περιουσία του Ηρακλή, την οποία πια μπορεί να αξιοποιήσει ο νέος Γυμναστικός Σύλλογος, Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Είχαμε κάνει και ως δήμος και με την προηγούμενη διοίκηση αρκετά βήματα όσον αφορά την αποτύπωση της ιδιοκτησίας, νέα τοπογραφικά, τους όρους δόμησης, επίσημες βεβαιώσεις, τι πρέπει να χτιστεί στους Χορτατζήδες. Έχουμε προχωρήσει σε προμελέτη όσον αφορά την κατασκευή του γηπέδου και από εδώ και πέρα υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας δρόμος είναι οι δημόσιοι φορείς, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή τη μελέτη και εν συνεχεία την κατασκευή καθώς και τις εναπομείνουσες απαλλοτριώσεις - εκκρεμούν δύο απαλλοτριώσεις σε όλο αυτό τον χώρο - και ο δεύτερος δρόμος μια ιδιωτική επένδυση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πιέσουμε, αυτή είναι η άποψή μου, ώστε είτε ο Γυμναστικός είτε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να λάβει το ποσό τουλάχιστον των μελετών ώστε να προχωρήσουμε. Αν υπάρξει κάποια εξέλιξη με ιδιώτες, είναι άλλη διαδικασία όπου ο ιδιώτης αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή. Όταν θα υπάρξει επίσημη πρόταση, θα τη συζητήσουμε με πολλή μεγάλη προσοχή και στη Γενική Συνέλευση του Οργάνου. Οποιοσδήποτε ιδιώτης έρθει οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συζητήσουμε, αλλά ο βασικός μας σκοπός είναι οι δημόσιοι φορείς ώστε να έχει ο Γυμναστικός Σύλλογος αυτούσιο ένα γήπεδο, γιατί το αξίζει ο Ηρακλής μετά από τόσες δεκαετίες, τόσους αιώνες ιστορίας.

Για την αναμενόμενη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΚΑΕ Ηρακλής από τον Αμερικανό επενδυτή, Μπομπ Μάνσφιλντ: Υπάρχει μια διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών από την παλιά ΚΑΕ στους νέους ιδιοκτήτες, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αλλά υπάρχει μια προσπάθεια κάλυψης αρκετών οφειλών από τον κ. Μάνσφιλντ. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί ουσιαστικά κι η μεταβίβαση των μετοχών ώστε να έχουμε τους νέους ιδιοκτήτες και να καλύψουν και τα υπόλοιπα που είναι πολύ σημαντικά. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να ανέβει ο Ηρακλής φέτος, να διορθώσει με κάποιες κινήσεις μεταγραφών την εικόνα της ομάδας και γιατί όχι να διεκδικήσει την άνοδο είτε αγωνιστικά είτε με κάποια wild card την επόμενη χρονιά. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν είναι θέμα του Γυμναστικού Συλλόγου αλλά παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και ελπίζουμε να ευοδωθούν.

Για τις ενέργειες του Γυμναστικού Συλλόγου προκειμένου να διευκολύνει την εμπλοκή επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρό και το μπάσκετ: Ο Γυμναστικός Σύλλογος πρέπει να είναι ο καταλύτης όλων αυτών των προσπαθειών. Ήδη έχουμε επικοινωνία και με τον κ. Μάνσφιλντ και με τον κ. Μονεμβασιώτη, ο οποίος δείχνει κάποιο ενδιαφέρον και μπαίνει με μια χορηγία πια στο ποδόσφαιρο, αυτό έχει ανακοινωθεί και επισήμως, ώστε να μπορέσουμε όχι να απεμπλέξουμε τον Γυμναστικό Σύλλογο από τα βάρη τα οποία συνεπάγονται όταν υπάρχουν επαγγελματικά τέτοια τμήματα ή να έχουμε περισσότερα έσοδα ως Γυμναστικός, γιατί κι αυτό θα έρθει. Θέλουμε επιτέλους να χαμογελάσουμε όλοι ως Ηρακληδείς γιατί έχουμε περάσει τα πάνδεινα την τελευταία 12ετία κι έχουμε φτάσει σε σημείο να είμαστε συνεχώς προβληματισμένοι αφενός, κι από την άλλη πιστεύω ακράδαντα ότι τελειώνοντας αισιόδοξα τις επόμενες χρονιές με το μπάσκετ στην Α1 και το ποδόσφαιρο αντίστοιχα στη Super League, θα αναπτυχθεί και περισσότερο ο Γυμναστικός και με ερασιτεχνικά τμήματα, με τις ακαδημίες τους κλπ. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχεις επαγγελματικά τμήματα σοβαρά, ώστε να μπορέσεις να αναπτύξεις κι εσύ ύστερα και με τα έσοδά σου αλλά κυρίως και με τα νέα παιδιά, όλη την προσπάθεια η οποία γίνεται στον αθλητισμό. Δεν παίρνουμε έναν Γυμναστικό Σύλλογο από το μηδέν, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια τα παιδιά, όχι μόνο με τη διάσωση περιουσίας που είπαμε πριν, έχουν ήδη 12 τμήματα τα οποία λειτουργούν και έχουμε πολύ αισιόδοξες συνθήκες και για το μπάσκετ και για το ποδόσφαιρο.

Αν υπάρχει πλάνο βιωσιμότητας για τον Γυμναστικό Σύλλογο: Υπάρχει ένα business plan γενικότερα για τον Γυμναστικό, ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες να το έχουμε ολοκληρώσει. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα πλάνο ώστε να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση. Να δούμε τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν μείνει στάσιμες για διάφορους λόγους και να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα έσοδα ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περισσότερο τα τμήματα και να έχουμε ακόμη περισσότερες επιτυχίες με τους πρωταθλητές, οι οποίοι ήδη υπάρχουν στα τμήματα στις τάξεις του Ηρακλή.

Για το Καυτανζόγλειο: Έχει πει το υπουργείο ότι θα δώσει λεφτά. Είναι τραγική η κατάσταση του γηπέδου, δεν μπορεί να παίζει η ομάδα ούτε β' εθνική εκεί, ο χλοοτάπητας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Πρέπει να βρούμε λύση μαζί με την ΠΑΕ, δεν είναι θέμα του Γυμναστικού Συλλόγου, αλλά πρέπει να βρούμε λύση. Τις επόμενες ημέρες, έχω καλέσει και τον κ. Μονεμβασιώτη να έρθει, θα κάνουμε επαφή και με τον κ. Ευγενίου ώστε να δούμε τι γίνεται ακριβώς στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τμημάτων: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι συζητήσεις, πρέπει πρώτα να λύνεις τα προβλήματα που έχεις κι ύστερα να πηγαίνεις βήμα βήμα για τα επόμενα.

Για την πολυετή παραμονή του Ηρακλή σε χαμηλές κατηγορίες: Έχουν γίνει τεράστια λάθη, το θέμα είναι να κοιτάμε μπροστά. Έχουν γίνει τρομερά λάθη, έχουν γίνει και τρομερές εκδικητικές ενέργειες εις βάρος του Ηρακλή, αλλά από εδώ και πέρα εκτιμώ ότι αλλάζουν τα πράγματα, γιατί και έχουν λυθεί τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ηρακλή, όσον αφορά τον Γυμναστικό, αλλά να είναι σίγουροι όλοι οι φίλαθλοι του Ηρακλή ότι θα έχει μια ισχυρή φωνή και αυτή η ισχυρή φωνή δεν θα σιωπά σε κανένα επίπεδο.

Για τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης: Ο Ηρακλής είναι η παλιότερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, ελπίζω ότι θα έχει και είμαι σίγουρος ότι θα έχει την ίδια υποστήριξη όπως και στην προηγούμενη διοίκηση. Υπάρχει όμως και η Περιφέρεια, η Κεντρική Διοίκηση, θα συνεργαστούμε με όλους. Οποιοσδήποτε βοηθάει τον Ηρακλή είναι στενός συνεργάτης μας και σύμμαχός μας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία.

Μήνυμα προς τους φιλάθλους του Ηρακλή: Το μέλλον του Συλλόγου μπορούμε να το κοιτάμε μονάχα αισιόδοξα από δω και πέρα και ό,τι αφορά τον Γυμναστικό ο οποίος θα αναπτυχθεί, να είναι σίγουροι οι φίλαθλοι. Αλλά ελπίζω ότι θα λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο και εν συνεχεία με το βόλεϊ - αν δεν είναι φέτος θα είναι του χρόνου - ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα τρία τμήματα που όλοι αγαπάμε στο υψηλότερο επίπεδο και να μπορούμε να δημιουργούμε νέους οπαδούς και νέους φιλάθλους και νέους αθλητές σε όλες τις ακαδημίες.