Skip to main content

Lemnos Philema: Όταν το φλωμάρι και το καλαθάκι Λήμνου μάγεψαν τη Θεσσαλονίκη

Ο γαστρονομικός θεσμός του νησιού του βορείου Αιγαίου συστήθηκε με επιτυχία στον Θερμαϊκό

Τα αχνιστά φλωμάρια αγκαλιάζουν με τη σάλτσα τους το γενναιόδωρο κομμάτι κόκκορα. Το μελίχλωρο τυρί πέφτει από πάνω δίνοντας την απαραίτητη ένταση.

Ο μαέστρος Σωτήρης Ευαγγέλου αφήνει να φύγει από την κουζίνα του άλλη μια συγχορδία, όπου τα βιολιά και τα τσέλα έχουν αντικατασταθεί από αγνά προϊόντα της λημνίας γης.

Image

Αφκός, ζεστή φάβα με καραμελωμένο κρεμμυδάκι και κάππαρη

 

Το ανεμοδαρμένο νησί του Βορείου Αιγαίου αποκαλύπτεται σε μια μπουκιά εκ των εμβληματικότερων πιάτων της, κοκκόρι με φλωμάρια, ζυμωμένα από το θρυλικό της αλεύρι.

Οι γεύσεις σε ταξιδεύουν στην παιδική ηλικία, σε μια εκδρομή, σε ένα τραχύ και ατόφιο παρελθόν, όπου δεν χρειάζονται πολλά για να νιώσεις όμορφα.

Η Άνθεια Κώτση, στην έκφραση ευχαρίστησης που δίνει το πιάτο χαμογελά και έχει κάθε λόγο να το κάνει. Γιατί πίσω από αυτό το χαμόγελο κρύβεται μια κοπιώδης προσπάθεια ετών, ώστε εμβληματικά προϊόντα της Λήμνου να μαγέψουν τους ουρανίσκους όλων των Ελλήνων.

Image

Μπαρμπούνι Λήμνου με λαχανικά εποχής

 

«Και να φανταστείς δεν είμαι από τη Λήμνο. Την έχω αγαπήσει όμως», μου λέει η digital marketing και branding consultant, αλλά και ιθύνων νους του Lemnos Philema, του θεσμού που έχει στόχο να βάλει τα προϊόντα και την απλή και εγκάρδια κουζίνα της Λήμνου στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Διαβάστε ακόμα: Άνθεια Κώτση: Στη Λήμνο η παράδοση στη γαστρονομία είναι ακόμα ζωντανή

Το ανήσυχο πνεύμα της Άνθειας, σύστησε τη γαστρονομία του νησιού για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με ένα μοναδικό γαστρονομικό τριήμερο (10-12//11) στο Salonica Restaurant του Makedonia Palace.

Τα μοναδικά προϊόντα αγροδιατροφής του νησιού, ταξίδεψαν μαζί με τα ονομαστά κρασιά της μέσα από τη δημιουργικότητα του executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου.

Image

Οσπριάδα - Ασπρομύτικα φασόλια, ρεβύθια και φακή με φρέσκα κρεμμύδια μαϊντανό και λαδολέμονο

 

Το φρέσκο ψάρι του γαλαντόμου Βορείου Αιγαίου, οι ιδιαίτερες οινικές ποικιλίες, τα υψηλής ποιότητας άλευρα και το μοναδικό καλαθάκι, ήταν οι νότες που συνέθεσαν ένα μοναδικό μενού για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Οι γεύσεις της Λήμνου

Η ιδέα για τη δημιουργία του Lemnos Philema ήρθε το 2016 στην Άνθεια Κώτση, όταν επαγγελματικοί λόγοι την είχαν φέρει στο νησί.

«Η Λήμνος για πολλά χρόνια ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, όμως μια τόσο ευρεία γκάμα προϊόντων όφειλε να γίνει οικεία κατά πρώτο στους Έλληνες καταναλωτές», λέει η δημιουργός του Lemnos Philema.

Image

Κασπακινό αρνάκι στη γάστρα με ρύζι πιλάφι και φρέσκο τυρί στον φούρνο

 

Παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμάς, όσπρια, αλεύρια, παξιμάδια, βότανα, ελαιόλαδο, μέλι και πόσα άλλα ακόμα κατακτούν βαθμιαία το τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών.

Το 2017 ξεκινά και επίσημα ο θεσμός, μέσα από ένα άτυπο κονσόρτσιουμ παραγωγών και εστιατόρων του νησιού.

Το νησί, εκτός από προορισμός των surfer στον Κέρο, αρχίζει να αποκτά σιγά σιγά και χαρακτηριστικά γαστρονομικού προορισμού.

Image

Ντοματοσαλάτα με ψητές ελιές και καλαθάκι Λήμνου

 

«Στη Λήμνο δεν υπάρχουν καταστήματα μόνο για τουρίστες ή μόνο για ντόπιους. Η γαστρονομία στο νησί απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα από το εάν είναι ντόπιοι ή επισκέπτες και φυσικά αφορά όλα βαλάντια», σημειώνει η Άνθεια.

Το κεντρικό Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου κάθε Ιούλιο αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη ναυαρχίδα της προσπάθειας του Lemnos Philema.

Image

Καβουρμάς χοιρινός, μοσχαρίσιος και πρόβειος με χωριάτικα αβγά και φρυγανισμένο ψωμί με κρεμμύδια

 

Οι Λημνιοί, αποδεικνύονται εξαιρετικοί δάσκαλοι της γεύσης τόσο εντός του νησιού, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου τα προϊόντα βρίσκουν τη θέση τους στα executive παντοπωλεία, καθώς και τα κρασιά στις κάβες.

Για την Άνθεια Κώτση, η εδραίωση του θεσμού που δημιούργησε ήταν μόνο η αρχή.

«Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να δημιουργήσω την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πυροτέχνημα. Επιδιώκουμε την εντατική προβολή γιατί έτσι θα μας μάθουν», λέει χαρακτηριστικά.

Image

Κολοκυθόπιτα στριφτή με τοπική φέτα μάραθο και δυόσμο

 

Πέραν του παραπάνω στόχου, στις άμεσες επιδιώξεις είναι η καλύτερη εκπαίδευση εστιατόρων και παραγωγών για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων και φυσικά η προώθηση της γαστρονομίας  της Λήμνου στο εξωτερικό.

Το κασπακινό αρνάκι γάστρας, αχνίζει μέσα στο πήλινο σκεύος μαζί με το πιλάφι και το φρέσκο τυρί. Το λημνιό κόκκινο κρασί σερβίρεται με γοητεία στο ποτήρι. Γεύσεις απλές και γεμάτες, που είναι τα εφόδια για ένα ταξίδι που ξεκίνησε, ευδοκίμησε και συνεχίζεται με τους καλύτερους οιωνούς.

Image

Η Άνθεια Κώτση και ο chef Σωτήρης Ευαγγέλου

Image

Οι οίνοι της Λήμνου που συνόδεψαν το γαστρονομικό τριήμερο