Skip to main content

Λιβύη: Δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς οι πέντε Έλληνες νεκροί στο τροχαίο

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το τραγικό τροχαίο - «Ήμουν προορισμένη να υπηρετήσω την Αεροπορία πριν γεννηθώ»

Δύο νοσηλεύτριες και ένας υπαξιωματικός ήταν τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο στη Λιβύη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το protothema.gr.

Οι δύο Ελληνίδες που σκοτώθηκαν στο τροχαίο ήταν η Γλυκερία Μεμεκίδου και η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη. Κατά πληροφορίες, η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και καταγόταν από την Κομοτηνή, ενώ η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη ήταν νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούσαν στα social media ότι πιθανότατα το δυστύχημα δεν οφείλεται σε τροχαίο, οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. Μάλιστα, όπως λένε, ο Λίβυος οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε μαζί του πέντε μέλη της οικογένειας του. Από τους έξι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν οι τρεις.

Το λεωφορείο με τους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν μέρος μικρής φάλαγγας με ένα τζιπ να προπορεύεται και ένα να ακολουθεί το πούλμαν με τους 19. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού έσπασε τον σχηματισμό.

Οι άλλοι δύο νεκροί της ελληνικής αποστολής, όπως έγινε γνωστό, ήταν διερμηνείς και παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης.

«Ήμουν προορισμένη να υπηρετήσω την Αεροπορία πριν γεννηθώ»

Η είδηση του θανάτου της Εύης Ανδρεαδάκη έχει προκαλέσει σοκ στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής της, όπου διαμένουν πολλοί συγγενείς της, ενώ η οικογένεια διατηρεί στενούς δεσμούς.

Σύμφωνα με το creta24.gr, η άτυχη νοσηλεύτρια έμενε στην Αθήνα και εργαζόταν στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Η οικογένειά της έχει ήδη ενημερωθεί για τον θάνατό της στο τροχαίο δυστύχημα.

Μετά τον θάνατό της, εν ώρα καθήκοντος, η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με την τρίτη τραγωδία που καλείται να διαχειριστεί.

Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η ίδια πριν από μερικά χρόνια σε ανάρτησή είχε απαντήσει σε όλους όσοι την ρωτούσαν πώς επέλεξε να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με την ανάρτησή της, ο λόγος ήταν ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης που ήταν πιλότος και ο οποίος πέθανε ηρωικά εν ώρα καθήκοντος στις 23 Μαΐου 1980 ενώ πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λαμία και το σκάφος του παρουσίασε βλάβη.

Όπως έγινε γνωστό μετά το δυστύχημα, ενώ ο πύργος ελέγχου του έλεγε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος εκείνος βλέποντας πως αν το έκανε αυτό το αεροσκάφος θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας, αρνήθηκε και το οδήγησε έξω από την πόλη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο κατά την πτώση του.

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ … Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…» έγραφε η άτυχη νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μια από τις τελευταίες είναι από την ημέρα των γενεθλίων της στις 20 Ιουλίου, όπου μετά από τις ευχές και τα μηνύματα η 40χρονη θέλοντας να ευχαριστήσει συγγενείς και φίλους έγραψε: «40 ετών λοιπόν... Η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στην απλότητα... σε ένα γλυκό χαμόγελο... σε έναν μειλίχιο λόγο... σε μια γενναιόδωρη αγκαλιά... σε ένα παρατεταμένο φιλί... και χθες μου τα χαρίσατε απλόχερα, κάνοντας τα γενέθλια μου μοναδικά!».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από τις επιβεβαίωση της τραγικής κατάληξης από τροχαίο στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Οι νεκροί της ελληνικής αποστολής μετά από σφοδρή σύγκρουση του λεωφορείου της ελληνικής αποστολής με φορτηγό στο δρόμο προς τη Ντέρνα, είναι πέντε, ενώ υπάρχουν κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Η απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Σημειώνεται πως στις 7:00 έφτασε στην Ελευσίνα το C-130 με 14 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν ενώ ένα μεταφορικό C27 μετέφερε τις σορούς των πέντε ενώ οι τραυματίες θα μετακινηθούν προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. Όπως ανέφερε δόθηκε ένας αγώνας δρόμου για να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατόν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση μιας και οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την κατάσταση των τραυματιών, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες που έγινε το σοκαριστικό τροχαίο.