Skip to main content

Λονδίνο: Καθυστερούν οι απελάσεις προσφύγων στη Ρουάντα

Ήττα για τον Ρίσι Σούνακ ή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με το βλέμμα του στις εκλογές; Το πλάνο της κυβέρνησης να προγραμματίσει την πρώτη πτήση απέλασης μέχρι την άνοιξη, απομακρύνεται

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την πρώτη προσπάθεια της Συντηρητικής κυβέρνησης να «ξεκολλήσει» από το έδαφος το πρώτο αεροπλάνο με κατεύθυνση προς Ρουάντα, 6.500 χλμ. μακριά. Τότε, το επίδοξο πλάνο είχε επιχειρήσει ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά σταμάτησε μετά την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (Supreme Court), κρίνοντας την επιχείρηση «παράνομη» και αντίθετη με τη διεθνή «Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Από τότε μέχρι σήμερα, παρόμοιες νομικές διαδικασίες έχουν καθυστερήσει το εν λόγω πλάνο, όμως η κυβέρνηση επιμένει πως μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο και να μετατρέψει το νομοσχέδιο της Ρουάντα σε νόμο του αγγλικού κράτους.

Ίσως το συγκεκριμένο πλάνο, που συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο συντηρητικό μανιφέστο «stop the boats» («σταματήστε τις βάρκες»), αποτελεί τη μόνη σανίδα σωτηρίας για το κόμμα που βρίσκεται επί 13 χρόνια στο κυβερνητικό τιμόνι, ενόψει εθνικών αλλά και αυτοδιοικητικών εκλογών. Και η οικονομία είναι ένας από τους βασικούς στόχους, όμως το μεταναστευτικό ήταν εκείνο που οδήγησε και στην απόφαση του Μπρέξιτ. Τώρα οι υπέρμαχοί του, αν και λιγοστεύουν, θέλουν να το δουν να υλοποιείται.

Οι Λόρδοι έβαλαν «φρένο» στο νομοσχέδιο. Τι προτείνουν;

Όμως ο Σούνακ και η κυβέρνησή του υπέστησαν μία ακόμα ήττα. Η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε να καθυστερήσει για ακόμα μια φορά το πλάνο, ζητώντας από τη Βουλή των Κοινοτήτων να εξετάσει επτά ακόμα αλλαγές και τροποποιήσεις του νομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται διάταξη για τη διασφάλιση του «δέοντος σεβασμού» εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, μία εφαρμογή ρήτρας η οποία προβλέπει πως η αφρικανική χώρα θεωρείται ασφαλής μόνο εάν οι διατάξεις της συνθήκης - που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες - είναι σε ισχύ, αλλά και η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου για τη χώρα της Ρουάντα, που θα την επιβλέπει.

Μόλις τη Δευτέρα, οι Βρετανοί βουλευτές είχαν απορρίψει δέκα τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που είχαν ζητηθεί από τους Λόρδους, με τον υφυπουργό του υπουργείου Εσωτερικών Μάικλ Τόμλινσον να τις περιγράφει ως «καταστροφικές». Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης από την άλλη κάνουν αναφορά για ένα «πινγκ πονγκ» της διαδικασίας μεταξύ των δυο βρετανικών κοινοβουλευτικών αιθουσών, δηλαδή της Βουλής των Κοινοτήτων με τη Βουλή των Λόρδων.

Προσπαθεί ο Σούνακ να κερδίσει χρόνο;

Με τα στοιχεία αυτά, το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης Σούνακ η πρώτη πτήση απέλασης των αιτούντων άσυλο να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2024 μοιάζει να απομακρύνεται ή τέλος πάντων τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αρκετά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δείχνει να παίρνει τον χρόνο της. Δεν θέλει να φέρει εκ νέου τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά να επανέλθει με αυτή στις 15 Απριλίου, δηλαδή μετά την επιστροφή των βουλευτών από τις διακοπές του καθολικού Πάσχα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή οι Εργατικοί, κατηγορούν τους κυβερνώντες ότι καθυστερούν, καθώς δεν είναι ούτε έτοιμοι ούτε σίγουροι για την εφαρμογή του νόμου. Η σκιώδης υπουργός εσωτερικών Υβέτ Κούπερ έχει αποκαλέσει το πλάνο της Ρουάντα ως «αποτυχημένη φάρσα», ενώ πρόσθεσε ότι «η καθυστέρηση γίνεται για να μπορούν οι Συντηρητικοί να κατηγορήσουν όλους τους άλλους για το χάος που έχουν προκαλέσει και να μην αντιμετωπίσουν κατάματα το γεγονός ότι δεν έχουν ένα σωστό πλάνο».

Κάποιοι από τους κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές της χώρας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Θεωρούν ότι ο Σούνακ με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κερδίσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν είναι απόλυτο φταίξιμο των βουλευτών του ότι η πτήση δεν απογειώνεται. Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι του κυβερνητικού γραφείου στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ επιμένουν ότι ο στόχος τους μπορεί ακόμα και έτσι να επιτευχθεί. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πάντως, η πρώτη σημαντική εκλογική διαδικασία αλλά και τεστ του Σούνακ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι σε έξι εβδομάδες από τώρα.

Πηγή: Deutsche Welle